2 – 3 kg menších švestek
(tzv. česká švestka)
1 lžička kyseliny citronové
Švestky vypeckujeme tak, aby obě poloviny zůstaly pohromadě. Někdo suší i celé bez vypeckování.
Rozmícháme 1 l vody se lžičkou kyseliny citronové (v nouzi můžeme použít i 3 – 4 lžíce 8% octa) a švestky v roztoku opláchneme.
Necháme oschnout, narovnáme do sušičky a nejprve pomalu na nižší teplotu, abychom švestky nerozpekli a poté na vyšší teplotu sušíme.
Uchováváme v látkovém sáčku nebo ve větších sklenicích.
Pozn: na foto jsou švestky ještě ne úplně dosušené, potřebují tak 1 – 2 dny
po 5 hodinách dosušit.
Připravila Jana Macůrková
Miluju!!!!
Já teda na nich zrovna neujíždím, ale …. vždy jich pár usuším, v sušičce, v troubě (podle množství), ale nikdy je v ničem neláchám a ani nemáchám.
Ma to smysl u ovoce/zeleniny, ktere ma sklony k oxidaci – jablka taky macham. U svestek mi to prijde zbytecny, ale neni to nic proti nicemu.
Já to dělám spíš ze zvyku, strýc Išek (František) tvrdil, že se méně kazí při skladování.
Ahaaaa 🙂
Tak jo, konzervant to je 😉
Švestky se mají na sušení trhat až začínají svraštět, to jsou potom ty červivé už opadané. V Jeseníkách ještě mám čas, teprve začaly padat, a letos jsou hodně veliké.
Švestky opláchnu, dám vařit vodu a do ní trochu kysel. citronové, aby si udržely barvu. Proč do horké vody? Jsou jakoby povoskované , aby se trochu narušila slupka. Ale jen tak 1 – 2 minuty – po částech, a pak s tím šup do studené vody vychladit a nechat oschnout. Opatrně vypeckujeme – teď, nebo v průběhu sušení. Zdá se mi, že z těch polousušených jde ta pecka líp – tou špičatější stranou se dá vytlačit pěkně ven bez rozřezání.
Dáme je na plech (plechy) a začneme v troubě sušit na 50°C. Zapnout ventilátor, nebo nechat mírně pootevřená dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet.
Tak suším 2 dny po cca 2 hodinách (může se i dýl), vypnout a nechat být. Další den dát sušit znovu do trouby na cca 65°C.
Po 3,5 hodinách horké švestky porosíme studenou vodou. Budou potom černé a pěkně lesklé a necháme ještě 1/2 hodiny dosušit. V průběhu sušení „míchám“.
Správně usušené švestky při zmáčknutí nevypouští šťávu. Nesmí být přesušené, ztvrdlé nebo spálené. Při vyšších teplotách naběhnou, popukají a pustí hodně šťávy.
Nakonec dosouším podle potřeby v sušičce, případně na chalupě nad krbovýma kamnama na takovém velikém sušáku.
Zkoušela jsem i sušit rozpůlené, ale není to ono.