500 g hovězí maso přední
150 g hovězí játra
olej nebo máslo
50 g hladká mouka
2 – 3 menší cibule
pepř
sůl
Hovězí maso a játra dáme vařit do mírně osolené vody a přidáme neloupané rozpůlené cibule.
Mezitím si připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z masa.
Přidáme pepř.
Játra nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme do základu omáčky.
Maso nakrájíme na plátky.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Maminčin retro recept oprášila Jana Macůrková
Jano, něco se stalo Haderach? Že je tady recept od Tebe….
Myslím, že jsi poněkud přehlédla, že se teď střídáme po týdnu. A tenhle týden dávám příspěvky já.
Včera Haderach, tak nás to poněkud zmátlo😁
A malý dotaz – do mírně osolené vody?? A nebudou ta játra tvrdá?
Já včera jen UPB, bez čísla… a ještě k němu něco přidám 🙂
Tvrdá nejsou, navíc se strouhají na nudličky.
Promiň, že jsem se jen zeptala, jestli se jí něco nestalo…jo, po týdnu a proč jsi jí tedy v jejím týdnu (neděle) dala tu lagenárii ? No nic, vidím, že Haderach přispívá,tudíž žije….
Tobě se chce vždycky ráno vstávat? Mně ne, takže asi proto – dáno večer. A navíc, když víš, že ti ráno nepůjde elektřina. A ony by tady některé neměly co řešit, kdybychom dodržovaly úplně všechno.
No, taky se ptám — vařit v osolené vodě? A celou dobu s tím masem? Já játra na omáčku buď naškrábat nebo umlet a nebo na cibulce nechat zatáhnout a pak dusit do měkka, nakrájet na kousky a mixnout.
Ne, uvařit a nastrouhat, aby byly v té omáčce trochu vidět.
Ale k takové omáčce už bych zase nepotřebovala další maso.
Tak si to upřesníme, jo? Liché týdny já, sudé Jana – každá 7 receptů týdně, o víkendech ideálně VPŽ nebo VZK s ilustrační fotkou. Pokud si tam některá z nás hodí něco den předem večer, není to nic proti ničemu. A pokud se tady „v nevlastním“ týdnu od té druhé objeví UBP nebo blahopřání (bez čísla), je to taky v OK. 😉
Já taky játra nakrájet, orestovat na cibulce a dusit do měkka. Snad jediný rozdíl – do omáčky játra nemeleme ani nemixujeme. Máme rádi kousky, ale to je na každé domácnosti. Jinak játrovou omáčku dělám dost často, když spěchám, tak játra drůbeží. V každém případě je to dobrota a většinou k ní už nic. Já k ní knedlu, ale můj děda chce kolínka, nebo brambory. Pro klid v domě mu vyhovím. 🙂
Já teda stejně jako Jiřinka, jen u nás s rýží.
To maso se mi zdá zbytečné, ale každému chutná něco jiného.