(1910) Krowki – měkké karamelky

1 karamelové salko
300 g sušené mléko
2 lžíce cukr moučka
(mleté ořechy)
(kakao)
Mnozí z nás si pamatují měkké karamelové bonbony z Polska, já je pamatuji ještě z ruských kasáren ve vojenském prostoru Ralsko, kde jsme dělali s Vlastikem přediplomní praxi a diplomku v roce 1979 a 1980.
Našla jsem a vyzkoušela recept za studena. Jinak na internetu je několik receptů za tepla.

Salko smícháme se sušeným mlékem a cukrem na tuhé těsto.
Na prkénku vytvarujeme placku cca 1,5 cm silnou a z ní odkrajujeme pruhy,které následně krájíme na kostky asi 3 cm dlouhé. Balíme po jedné do voskovaného papíru, nebo tvarujeme kuličky a vkládáme do papírových košíčků.
Kdo by chtěl mít karamelky ořechové, může přidat mleté nebo drcené ořechy (tady bych asi dala spíš lískové, než vlašské) nebo kdo by chtěl karamelky tmavé, přidá 1 – 2 lžíce kvalitního kakaa.

Experimentovala Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (1910) Krowki – měkké karamelky

  1. Jana Macůrková napsal:

    Ráno jedu pryč (dost daleko a brzy) tak jsem si dovolila dát už teď večer. Jinak by byl recept až pozdě odpoledne.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Jejda, ty si pamatuju. Jednak nám je vozila do školy paní profesorka ruštiny, rodilá mluvčí, pokaždé když jela „domů“ (a kdyby neučila nenáviděnou ruštinu, byla by oblíbená, byla to roztomilá stará dáma). A když byl syn malej, dostával je občas od chův dětiček z ruské ambasády – chtě nechtě jsme je potkávali ve Stromovce na dětských hřištích.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..