(192) Domácí jogurt

1 l plnotučného mléka
200 ml smetany (33%)
2 lžíce cukru
1 živý jogurt (120 ml – nejlepší je Holandia)
Marmeláda nebo džem podle chuti

Mléko ohřejeme na cca 40 st., přidáme smetanu a cukr. Pomalu vmícháme jogurt (musí obsahovat živou jogurtovou kulturu) a dobře promícháme.
Na dno skleniček nebo kelímků dáme džem nebo marmeládu a opatrně pomalu přelijeme směsí.
Necháme v teple (v zimě je vynikající postavit to na ústřední topení), a za 8 – 12 hodin máme skvělý jogurt.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (192) Domácí jogurt

  1. BOYE napsal:

    Já zatím dělala jogurt jen ze zcela čerstvého mléka – nadojeného. Jak je to s tím kupovaným? Předpokládám, že z trvanlivého neee vůůůbec a s pasterizovaného?
    Když švagrová před mnoooha lety dostala ke svatbě jogurtovač, vyhrabala nějaký recept a tam se dokonce přidávala neslazená Tatra a sušené mléko. To byl pěknej hnus. S jogurtem to mělo společné jen to množství jogurtu startovacího… Ale jogurtovala furt. (Abych jí nepomlouvala, já dostala před víc než třiceti lety ke svatbě friťák – nevídaná věc- a taky jsme nějaký čas jedli pěkný čuňárny)

    • jarybarka napsal:

      Taky jsem ho dělávala.Z čerstvého.to se dá taky koupit.Když nemáte poblíž někoho kdo má krauku.Což mi připomnělo svatbu mého bratra kdysi dávno na Slovensku.V malé vesničce poblíž Vysokých Tater.Vetřeli jsme se k jedné místní tetě se sestřenicí z Prahy.
      Obdivovaly jsme stařičkou útulnou roubenku.Světnice sousedila s chlévem.Sestřenice nakoukla a uviděla telátko a rozplýval se nad ním. Ta místní hodná hospodyně s upřimným údivem povídá „A vy v Prahy němátě krauku? ????

    • Jana Macůrková napsal:

      Já mám samzřejmě přísun čerstvého (rozuměj čerstvě nadojeného mléka), ale v Mostě jsem ho dělávala z čerstvého kupovaného – teď se dá koupit v PET 1 l. láhvi. A pokud tam dáš tu šlehačku, tak bych se toho vůbec nebála. Samozřejmě nepůjde udělat z krabicového. To totiž nezkysne, ale neuvěřitlně zhořkne.

  2. BOYE napsal:

    P O Z O R P O Z O R ! Pro pobavení doporučuju dnes nahlédnout na PŽ, kdo máte možnost. Krom toho, že předkládají něco, co u nás bylo nedávno – tudíž se opičí, servírujou v chlívě těsně po krmení dobytka s přihlédnutím k tomu, že hospodář je bordelář a sklerotik 🙂

  3. Jana Macůrková napsal:

    Já se jich tady asi trochu zastanu- ono vymýšlet několik roků 5 receptů týdně není žádná legrace. Jsem zvědavá, jak dlouho to vydrží nám. Dáváme jich 7 – 8 týdně, to je cca 400 za jediný rok. V současnosti mám připraveno asi 150 receptů s fotografiemi, naštěstí jich dost posíláte vy (jen houšť a větší kapky, jak říkával dědeček), předepsaných bez fotografie mám asi 200. To by bylo asi na rok. Vy posíláte tak na jeden můj jeden od vás uživatelek, takže na roky dva….. tak uvidíme. Mám možnost vyhrabošit a navařit podle různých kuchařek (podle jedné uživatelky je tedy budu s radostí vykrádat), už včera jsem našla dva skvělé recepty s africkou vůní….

  4. Katyp50 napsal:

    Ony to nejsou jen ty recepty podle čísel, ale hodně receptů je i v komentářích. To by asi chtělo také nějak „vyďobat“ – do hlavy néééééé!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..