1 l plnotučného mléka
200 ml smetany (33%)
2 lžíce cukru
1 živý jogurt (120 ml – nejlepší je Holandia)
Marmeláda nebo džem podle chuti
Mléko ohřejeme na cca 40 st., přidáme smetanu a cukr. Pomalu vmícháme jogurt (musí obsahovat živou jogurtovou kulturu) a dobře promícháme.
Na dno skleniček nebo kelímků dáme džem nebo marmeládu a opatrně pomalu přelijeme směsí.
Necháme v teple (v zimě je vynikající postavit to na ústřední topení), a za 8 – 12 hodin máme skvělý jogurt.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Já zatím dělala jogurt jen ze zcela čerstvého mléka – nadojeného. Jak je to s tím kupovaným? Předpokládám, že z trvanlivého neee vůůůbec a s pasterizovaného?
Když švagrová před mnoooha lety dostala ke svatbě jogurtovač, vyhrabala nějaký recept a tam se dokonce přidávala neslazená Tatra a sušené mléko. To byl pěknej hnus. S jogurtem to mělo společné jen to množství jogurtu startovacího… Ale jogurtovala furt. (Abych jí nepomlouvala, já dostala před víc než třiceti lety ke svatbě friťák – nevídaná věc- a taky jsme nějaký čas jedli pěkný čuňárny)
Taky jsem ho dělávala.Z čerstvého.to se dá taky koupit.Když nemáte poblíž někoho kdo má krauku.Což mi připomnělo svatbu mého bratra kdysi dávno na Slovensku.V malé vesničce poblíž Vysokých Tater.Vetřeli jsme se k jedné místní tetě se sestřenicí z Prahy.
Obdivovaly jsme stařičkou útulnou roubenku.Světnice sousedila s chlévem.Sestřenice nakoukla a uviděla telátko a rozplýval se nad ním. Ta místní hodná hospodyně s upřimným údivem povídá „A vy v Prahy němátě krauku? ????
Já mám samzřejmě přísun čerstvého (rozuměj čerstvě nadojeného mléka), ale v Mostě jsem ho dělávala z čerstvého kupovaného – teď se dá koupit v PET 1 l. láhvi. A pokud tam dáš tu šlehačku, tak bych se toho vůbec nebála. Samozřejmě nepůjde udělat z krabicového. To totiž nezkysne, ale neuvěřitlně zhořkne.
P O Z O R P O Z O R ! Pro pobavení doporučuju dnes nahlédnout na PŽ, kdo máte možnost. Krom toho, že předkládají něco, co u nás bylo nedávno – tudíž se opičí, servírujou v chlívě těsně po krmení dobytka s přihlédnutím k tomu, že hospodář je bordelář a sklerotik 🙂
Jo a zase je to dokonalé super geniální a voní to až k sousedům.
Já začínám být šťastná, že mám na Proženy blok a na diskuse se nemohu podívat. A ty články mi dokonale stačí. Někdy si říkám, když to tam vidím, že vás tady s Haderach hodně rozmazlujeme. Asi se budeme muset „polepšit“.???
to blokují podle ip adresy? nebo se nemůžeš podívat ani odjinud?
Já nevím, Pavlínka se mi to snažil vysvětlit, protože i u nás kdyby někdo moc zlobil, tak ta možnost samozřejmě je, ale nepodívám se ani na počítači ani na tebletu, prostě mi to diskusi neotevře. V práci ano. Ale, mám-li být upřímná, tak mě to nijak nezajímá.
Vždyť tam ani žádné diskuse nejsou. Občas 2 – 3 příspěvky a šlus. Dnes se odvázali, u leča je závratných deset příspěvků! A já se tady ráda nechávám rozmazlovat.
BoY, tak to máte pravdu, myslíte ten ajvar, ten je opsaný celý i množství. Jen kolem toho víc kecají. Jinak se drží stejných témat, rajčata, papriky. Co si pamatuji, tak jim bylo jedno jaká zelenina právě zraje, aby na to hodili recept. To byly vždycky připomínky jen v příspěvcích. Bramboračka je tahoun, který dává recepty na období – jaro, co je vhodné jíst, zavařování, dává recepty našich maminek, babiček a to je to, co lidi baví a mají rádi. Novodobých receptů máme v televizi na každém programu, mně to připadne, že jsou všichni kuchaři, používají suroviny, které si může dovolit jen někdo a výsledek nic moc. Jednoznačně, co by se kdo obtěžoval vymýšlet recepty, raději opisuje, ve škole by to bylo za 5. A není to poprvé !
Ale je to dokonalé a nepřejí se to … tak pozor !! Jsem unavená už z toho titulku, že jsem na to celý život nepřišla … však to nemusím číst … chválabohu. že by tam Fakt bylo něco zajímavého ? Prosím, jen ne římský kmín a koriandr, takže titulek z Dálky viděti … stačilo :-)))
Já se jich tady asi trochu zastanu- ono vymýšlet několik roků 5 receptů týdně není žádná legrace. Jsem zvědavá, jak dlouho to vydrží nám. Dáváme jich 7 – 8 týdně, to je cca 400 za jediný rok. V současnosti mám připraveno asi 150 receptů s fotografiemi, naštěstí jich dost posíláte vy (jen houšť a větší kapky, jak říkával dědeček), předepsaných bez fotografie mám asi 200. To by bylo asi na rok. Vy posíláte tak na jeden můj jeden od vás uživatelek, takže na roky dva….. tak uvidíme. Mám možnost vyhrabošit a navařit podle různých kuchařek (podle jedné uživatelky je tedy budu s radostí vykrádat), už včera jsem našla dva skvělé recepty s africkou vůní….
Dostala jsi ten můj s borůvkovým dezertem?
Ivanko, prosím pro jistotu mi ho pošli ještě jednu, jak jsem nahrazovala ty vyházené recepty, tak jsem si v tom taky bohužel udělala tochu binec a teď to teprve dávám dohromady. Dík.
Je to tam, já si nebyla jistá, protože většinou přijetí receptu potvrdis 🙂
Já nevím , zřejmě jsem moc jednoduchá . Já ještě pořad slintam nad tou fotografii s kapustovymi kabanatky a novými bramborky .. tam jsem se zasekla
No Věrko tak si je prostě podle receptu udělejte a pořádně si na nich pochutnejte.
Já se chystám na víkend na sekanou z mletého a kapusty.Nové brambory a jednoduchý okurkový salát.
Tuhle sekanou dělám ráda protože má pokaždé jinou chuť.Záleží na surovinách množství a použitém koření.
Jj, jen co dorazíme z dovolené . Tak Ale sup sehnat ty krásné malé bramburky a půl je vyhráno . Jinak na Senci je to super , doporučuji ! Drstkova výborná jako každým rokom, plno Nemcouru , Holandanov…. a našich !! Milujeme to tady, je tady krásné
Šiš tam jsem byla před 4mi lety a ráda bych zopákla, ale nějak se nedaří 🙁 Hezky si to užijte!!! Doufám, že jste byli kouknout na tygry (pokud tam ještě jsou) a ve starém mlýně…
Ony to nejsou jen ty recepty podle čísel, ale hodně receptů je i v komentářích. To by asi chtělo také nějak „vyďobat“ – do hlavy néééééé!
Že bych začala ďobat kuchatku číslo dvě?
Nemusíš, já mám všechny vyďobané na flešce. Má adresář zadané recepty, a až budu v pořádku, tak to zazipuji a pošlu ti to.
mě takyyy :o)