(194) Bramborový závin M.D.Rettigové

800 g vařené strouhané brambory
250 g hrubá mouka
150 g krupice
3 vejce
sůl

mletý mák
rozinky, cukr,
máslo mléko
Z brambor, mouky, krupice, vajec a soli  vypracujeme hladké měkké těsto, které rozválíme na placku asi 1,5 cm silnou.
Mák svaříme s cukrem, mlékem, rozinkami a máslem na tužší hmotu, kterou necháme vychladnout. Z ní potom vytvoříme váleček o průměru cca 3 cm, který celý zabalíme do bramborového těsta.
Vaříme v útěrce (já si pomáhám mikroténovým sáčkem) 20 minut.
Podáváme polité máslem a pocukrované mletým cukrem.

Autorka receptu:  Jana Macůrková podle M.D.Rettigové

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (194) Bramborový závin M.D.Rettigové

  1. Vera M. napsal:

    Jejda , kde se to tu zase vzalo? Člověk chvíli nekouká a tady další dobrota !! No tak musím už fakt šupajdit ze Sence domu a začít vařit . Vnoučata se teda budou mít, jakož i babička, která se zasekla na karbošich s těmi malinkými brambůrky..no to bude hned první, co uvařím.

  2. Jiřina napsal:

    A nedalo by se rozválené bramborové těsto ještě potřít troškou švestkových povidel a pak teprve zavinout, snad by se to nebablalo. Já bych to zkusila. Jinak nemám mák, tak počkám na letošní sklizeň a koupím alespoň 2 kg. Bramborové těsto, mák a trnky, to opravdu můžu.

    • Jana Macůrková napsal:

      Já kupuji mák mletý v Kauflandu po 200 g, jinak celé balení tj. 1 kg v Makru. A teď mi poradila v cukrárně na Ondřejově paní prodavačka, že v Makru mají v kyblíku švestková povidla tak tuhá, že je musela krájet nožem, aby se daly dát do koláčů. Tak jsem je koupila, tyhle bys nemusela ani mazat, ty by stačilo vykrojit váleček a zavinout do těsta.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..