(1941) Žitný chléb

700 g žitná mouka hladká
100 g slunečnicová semínka
1 kostka droždí
lžička soli
lžička octa
400 ml voda
špetka cukru
Ve vlažné vodě rozpustíme cukr a droždí.
Mouku smícháme se solí a slunečnicovými semínky, vlijeme vodu s droždím a lžičku octa.
Postupně mícháme až vznikne tužší těsto.
Pozn: je dobré si trochu mouky nechat stranou a postupně přidávat.

Necháme asi 1 hodinu kynout, poté přemístíme na plech nebo do domácí pekárny. Povrch potřeme slanou vodou a pečeme asi 40 minut (v případě pekárny jsem volila program č.8, což je u té mé pečení asi 50 minut.
Po upečení necháme vychladnout.

Pekla Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: (1941) Žitný chléb

  1. kveta.batkova napsal:

    Já bych volila obrácený postup. Těsto zamíchat a nechat vykynout v pekárně a následně upéct v klasické troubě. Jinak podle mě nemá domácí pekárna moc význam. Ale je to jen můj osobní názor.

  2. kvetula.v napsal:

    A opravdu by se nechal upéct jen na plechu? Já jsem čistě žitný ještě nikdy nepekla. Ve všech receptech píšou, že se má péct ve formě, jinak prý se „roztéká“ a formu jsem dovčera neměla.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..