150 g změklého másla
120 g cukru krupice
3 vejce
1/4 lžičky soli
1 citron
220 g polohrubé mouky
1 lžička jedlé sody
3 lžíce máku (nemletého)
máslo na vymazání
mouka na vysypání
Na polevu:
1 citron
100 g cukru moučka
Pekáč vymažte máslem a vysypejte moukou (já použila klasicky pečící papír). Máslo prošlehejte s cukrem, přidejte vejce, sůl a šťávu a kůru z chemicky neošetřeného citronu (nebo ho důkladně umyjte) .
Vmíchejte mouku, jedlou sodu a nakonec i mák. Rozetřete do formy a pečte 10 až 15 minut, jen až povrch zezlátne, koláč by měl zůstat dost vláčný. Nechte vychladnout.
Na polevu šlehejte cukr s kůrou z druhého citronu a asi 3 lžícemi šťávy do rozpuštění, rozetřete na koláč a nechte zatuhnout.
Pozn: já jsem dělala trochu z větší dávky, cca dvojnásobné, na velký plech do trouby. Jedna rada: pokud by vám poleva měla tendanci stékat, vemte na malé
sítko trochu cukru moučka a polevu ještě lehce pocukrujte.
Pekla Jana Macůrková
BOYE psala něco opečení cukroví, tak dávám ještě jeden moc dobrý recept, ať můžete vyzkoušet na sobotu a neděli. Kdo nemá rád mák, ať dá strouhané ořechy a navrch ne citronovou,ale pomerančovou polevu. A v pondělí opět Haderach.
Ten mák je (předpokládám) mletý? Vím, že do některého pečiva se dává i nemletý.
Ne, právě tady jsem dala nemletý, i když v receptu to nebylo tak úplně jasné. Dala jsem asi napůl s moukou, a docela mne překvapilo, že ty řezy byly dost světlé. Já dosud dělala s mákem jen makovec (makovník) a ten mi připadal tmavší. Ale byly fakt výborné. Jen je chce nechat někde v suchu, už druhý den ráno byly lehce navlhlé. Ale další den stejně nepřežily….
Do rozpisu jsem ten nemletý už raději doplnila.
Já se teda přiznám, že citronovou poblevu nemám ráda a už vůbec ne na makovníku. Ale chápu, že to někomu chutná.
To jsme na tom stejně, já ji taky nemám ráda. Na ničem. Ale rodina jo.
Tak on to v první řadě není makovník. Ačkoliv některé suroviny jsou stejné, tak ta citronová kůra a šťáva tomu dá zcela jinou chuť. Dělám jak makovník, tak tyhle řezy a tak vím, o čem píšu. S makovníkem to má společného pouze ten mák, ale chuť nikoliv. A i konzistence je trchu jiná, řekla bych hutnější.
Já mák nějak všeobecně nemusím, tak bych zkusila s těma ořechama a klidně s citronovou polevou (pomeranče kupujeme ojediněle). Tu bych dala na 2/3 -já si dám suchý, mužskej oblibuje polevy , krémy a pod… 😷
S tou pomerančovou polevou je to úplně jiný než ten makový s citronem. Mám vyzkoušené a v neděli bude právě ten ořechový.
Tak kdyz mi Jana udelala uvod…recepty budou v pristim tydnu chlup pozdeji, az tak okolo osme 😉