několik větších topinamburů
máslo
česnek
sůl
sýr na strouhání
Topinambury pečlivě omyjeme. Loupat netřeba. Vybereme ty, které jsou kulaté, případně odkrojíme výběžky, které spotřebujeme např. na polévku.
Hlízy rozkrojíme napůl, posolíme a položíme osolenou stranou na pečící papír.
Pečeme cca 35 – 40 minut až jsou topinambury měkké.
Česnek prolisujeme a smícháme s troškou soli a máslem.
Když jsou topinambury měkké, otočíme spodní rovnou stranou nahoru, potřeme česnekovým máslem a posypeme strouhaným sýrem.
Znovu vložíme do trouby a pečeme do doby, kdy sýr příjemně voní po celé kuchyni.
Podáváme s kefírem, nebo jen mlékem.
Pozn: Topinambury mám od paní Křížové z Rohatců od Doksan, které jsem dala adresu naší Bramboračky a ona mi napsala „máte na stránkách zajímavé recepty, určitě vyzkouším, člověk pořád neví co vařit, tak se trochu inspiruji“.
Připravila Jana Macůrková
Trochu mimo: dneska jsme s Vlastíkem poprvé přinesli koš plný hub, převážně smrkové hřiby. Tak bude omáčka, z trochy václavek (/teprvě teď začaly růst) guláš a ze dvou největších hřibů i řízečky.
Jani, vezmu to od konce. Houbišššky upřímně závidím :-).
Je fajn, že se inspiruje spousta lidí, kteří sem nepřispívají, ale čtou a vyzkouší.
K těm topinamburám: nemám ráda sladkou chuť, nemůžu kombinaci sladkého a slaného a tak si říkám, jestli topibambůrky (můj vlastní termín) přece jen nejsou moc sladký. Nebo to ten česnek přebije?
Sladké nejsou mají přijemnè oříškovou chuť. Nepříjemně ale nadýmají a to tak že hodně.
To nadýmání je hodně individuální. Kdo na to trpí normálně, pak ano, je to horší, ale třeba na mně to vůbec nepůsobí. A sladké opravdu nejsou, S Ivankou jsem mluvila a spletla si je s batáty.
Už se chystáme vydobývat topinambury ze země, ne všechny, některé necháme v zemi na jaro. Recept mi teď přijde vhod, určitě vyzkouším i přesto, že s tím nadýmáním potíže mám. Hlavně je bude konzumovat muž, kterému to nic nedělá. Sladké nejsou a jsou moc dobré.
Těch receptů bude ještě několik, zítra polévka (moc dobrá) a v pátek bramboráčky. Kdybys něco dělala jiného, pošli mi to, já to zařadím hned příští týden.
Nevím, jak brzy by to bylo, ještě nemáme zazimovanou zahradu a už nám ta práce nejde tak od ruky. Pokud budu něco z topinambur dělat, pošlu Ti to.
Jani, nějaké topinambury jsme už vydobyli ze země, ale jak tak přemýšlím, tak ty tři recepty, které jsi sem dala, jsou ty nejlepší, co by se z topinambur dalo dělat. Pokud něco vymyslím, nebo najdu vhodný recept, pošlu Ti ho.
Už mám vyzkoušené i nějaké další, nechci to dávat ale všechno najednou, něco dám příští týden. Když pošleš, budu jen ráda, když bude bez fotky, dám nějakou ilustrační, mám nafoceno několik „hromad“ topinamburů.