(1952) Topinbambury pečené se sýrem a česnekem

několik větších topinamburů
máslo
česnek
sůl
sýr na strouhání
Topinambury pečlivě omyjeme. Loupat netřeba. Vybereme ty, které jsou kulaté, případně odkrojíme výběžky, které spotřebujeme např. na polévku.
Hlízy rozkrojíme napůl, posolíme a položíme osolenou stranou na pečící papír.
Pečeme cca 35 – 40 minut až jsou topinambury měkké.
Česnek prolisujeme a smícháme s troškou soli a máslem.
Když jsou topinambury měkké, otočíme spodní rovnou stranou nahoru, potřeme česnekovým máslem a posypeme strouhaným sýrem.
Znovu vložíme do trouby a pečeme do doby, kdy sýr příjemně voní po celé kuchyni.
Podáváme s kefírem, nebo jen mlékem.
Pozn: Topinambury mám od paní Křížové z Rohatců od Doksan, které jsem dala adresu naší Bramboračky a ona mi napsala „máte na stránkách zajímavé recepty, určitě vyzkouším, člověk pořád neví co vařit, tak se trochu inspiruji“.

Připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (1952) Topinbambury pečené se sýrem a česnekem

  1. Jana Macůrková napsal:

    Trochu mimo: dneska jsme s Vlastíkem poprvé přinesli koš plný hub, převážně smrkové hřiby. Tak bude omáčka, z trochy václavek (/teprvě teď začaly růst) guláš a ze dvou největších hřibů i řízečky.

  2. Iva Janovská napsal:

    Jani, vezmu to od konce. Houbišššky upřímně závidím :-).
    Je fajn, že se inspiruje spousta lidí, kteří sem nepřispívají, ale čtou a vyzkouší.
    K těm topinamburám: nemám ráda sladkou chuť, nemůžu kombinaci sladkého a slaného a tak si říkám, jestli topibambůrky (můj vlastní termín) přece jen nejsou moc sladký. Nebo to ten česnek přebije?

  3. Imelda napsal:

    Už se chystáme vydobývat topinambury ze země, ne všechny, některé necháme v zemi na jaro. Recept mi teď přijde vhod, určitě vyzkouším i přesto, že s tím nadýmáním potíže mám. Hlavně je bude konzumovat muž, kterému to nic nedělá. Sladké nejsou a jsou moc dobré.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..