500 g topinamburů
lžíce másla
4 stroužky česnek
majoránka
růžičková kapusta
sůl
vývar nebo kostka masoxu
(čerstvé houby)
(vejce)
Topinambury oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zalijeme vodou nebo vývarem a dáme vařit. Přidáme majoránku. Pokud vaříme ve vodě, přidáme kostku masoxu.
Když jsou topinambury měkké, rozmixujeme na hrubší kaši.
Přidáme drcený česnek a ještě chvilku povaříme.
Nakonec přidáme uvařenou růžičkovou kapustu.
Varianty: místo kapustiček můžeme přidat vejce buď syrové a nechat povařit nebo na másle míchaná vajíčka. Další variantou jsou houby chvilku podušené na másle.
Paní Křížová, od které mám topinambury, má ještě v jednom receptu smetanu.
Experimentovala Jana Macůrková
Pro mne asi bez česneku, nějak mi nesedí ke kapustičkám. By to šlo i z brambor, ne?
Topinambury lze použít všude tam, kde brambory. A tudíž i obráceně.
Mne zase napadlo, když nejsou topinambury, nahrubo postrouhané giganty.
Pak bych spíš kombinovala brambory a ten gigant místo kapustiček.