(196) Borůvkové mámení

Těsto:
4 vejce ( žloutky+bílky)
150 g moučkového cukru
Citronová kůra, vanilkový cukr
1,5 dcl oleje
0,5-1 dcl mléka
200 g polohrubé mouky
1 lžíce kakao
1 prášek do pečiva
Marmeláda na potření korpusu

Krém:
4x mascarpone 500g (lze namíchat 1:1 s tvarohem)
1x větší kysaná smetana (500g)
Moučkový cukr, vanilka
Borůvky (já použila mražení 3x 250g)
10 plátková želatiny GELITA Silver 180 Bloom
100-150 ml mléka na rozpuštění želatiny

Těsto:   Šlehat žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, citronová kůrou, pak přidat olej, polohrubou mouku s práškem do pečiva, kakao, mléko (postupně do konzistence medu). Pak opatrně  přidat vyšlehané bílky. Na vymazaný a vysypaný hluboký plech.Výhřatá trouba na 180°C, péct cca 15 min.

Krém:    Namočit plátkovou želatinu do studené vody a nechat bobnat (vkládat do vody po plátku, ne najednou).  Našlehat mascarpone, přimíchat kysanou smetanu a osladit moučkovým cukrem dle chuti, vanilka. Ohřát mléko a rozpustit v něm nabobtnalou želatinu, přidat ke směsi a promíchat. Pak přidat borůvky a promíchat.

Vychladlý korpus potřít marmeládou a krémem, plechem několikrát bouchnout o stůl, aby se urovnal povrch krému a dát do lednice vychladit. S mraženými borůvkami stačily 2,5 hodiny. S čerstvými je třeba chladit asi déle.

Recept poslala: Peříčko

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (196) Borůvkové mámení

  1. kvetula.v napsal:

    Myslím, že právě sem, pod tuto dobrotu se nejlépe hodí
    Přání pro naši milou spolukuchatku Lakysu k dnešním narozeninám:
    Ať vaření Tě stále baví
    ať Ti dobře slouží zdraví
    ať tu naše děvče milé
    s námi strávíš hezké chvíle
    VŠECHNO NEJLEPŠÍ !!!!!

  2. Ivana P. napsal:

    Přidávám se k blahopřání a přeji vše nejlepší.

  3. Jiřina napsal:

    To je jistě veliká dobrota, krásně vypadá a má výstižný název.
    Kdypak si přečteme nějaký příspěvek z kouzelné klávesnice ?
    Všechno nejlepší k narozeninám, hlavně hodně zdraví.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..