ve slupce uvařené topinambury
anglická slanina
1 menší cibule
3 žampiony
3 vejce
sůl
pepř
Slaninu nakrájím na kostičky, cibuli najemno, žampiony
a předem uvařené topinambury na plátky.
Na pánvi osmažím slaninu, na ní cibulku, pak přidám žampiony, trochu osolím, opepřím, malinko podliji vodou a orestuji. Na to pak dám pokrájené topinambury, zamíchám a zaleji rozkvedlanými, osolenými vejci.
Pánev přikryji poklicí, ztlumím plamen, nechám dusit a až budou vejce na povrchu zatuhlé, ale dole ještě nepřipálené, překlopím omeletu na talíř.
Recept poslala Imelda, foto ilustrační
Topinambur nemaje, spacham z brambor, jako vzdy. Maminka tomu rilala „selska omeleta“. 🙂
Jsem na tom stejně, brambory to jistí. U nás je to „sedlácká“ omeleta, když není anglická slanina, dá se vyškvařit na kostičky nakrájený uzený špek a je to omeleta „ševcovská“, která ještě dostane čepici z naťové cibulky. Ale do obou variant zkusím přidat houby, nikdy jsem je nedávala a nápad se mi líbí. Imeldo, díky.
To samé , nikdy jsem je nedavala a věřím , ze to bude výborne .
Omeletu si udělám hned zítra 😁 Z brambor , noco .
topinambury nemaje . Ale inspirace super na dobre papání
Právě že já topinambur maje, tak mně napadlo dát je tam místo brambor.
Tak vzniknul tento recept.
Selskou omteletu dělávala babička a já tomu taky tak říkám. Tenkrát psypané petrtelkou, teď, když jsem hodná, tak se odměňuju velkou „žlicí“ zakysanky. Brambory nechám malinko osmahnout😜
A díky za ty ž ampliony, aspoň spotřebuju zbytek🍄
Ono to vlastně vzniklo taky tak, že mi zbylo pár žampionů,
tak jsem je tam přidala.
přesně tak,m název máme stejnej…škoda, že Imelda nefotila…ráda bych slintala nad jídlem, nad samotnejma topinamburama to moc nejde 😀
Když já to neumím, nemám chytrý telefon, jde to jen, když se náhodou staví dcera, ještě před sežpáním toho jídla.
Nebydlí u nás.
já ti to nevyčítám, jen říkám škoda….tak třeba se poštěstí…
PS: Ježíškovi už jsi napsala?
Když já nový telefon ani nechci, už bych se to asi nenaučila, ale dcera mi prý sežene malý digitální foťáček. Tak uvidím.
Zážitek z podzimního pobytu v Jižních Čechách :
Hned první den chcípl foťáček . Jelikož už má něco odfocíno, vydali jsme se do elektra v Písku. Vylezly mi oči z důlků, když jsem se dozvěděla, že něco takového, jako mám, už těžko seženu. Lidi si fotí na mobily, tablety a foťáky a klasické fotky fotí jen profíci na hodně kvalitní aparáty – největší fit že jsou ty, co z nich lezou už hotové fotky. Prolezli jsme několik obchodů, nakonec nás v jednom poslali do fotoateliéru, kde jsme koupila univerzální nabíječku…. Takže kdo chcete klasický digifoťáček, pokukujte velmi rychle 😷
Zrovna, když jsme dnesk jeli na větší týdenní nákup, tak jsme se o tom s Vlastíkem bavili a říkal, že docela kvalitní digifoťáček je už tak za 1500,-.
Hlásím, že už mám omeltetu v sobě – z brambor+ 🍄🍄 + zakysaná…
Já četla v troubě 🤦♀️🤣🤣
Ja mám ještě pár topinambur zahrabaných v zemi na balkoně. Tož zkusím jen je asi po uvařeni zkusím oloupat. S houbami to půjde protože už mi začaly růst moje oblíbené enokitake.😉.Diky Imeldo.
Topinambury nemusím, tož z brambor. Pravda je, že když zbyly brambory od oběda nebo večeře, tak nám maminka omeletu dělávala druhý den, i jen samotné brambory, osolené, nechala je trochu osmahnout na sádle, na to lupla vejce a nechala dodělat. To byla lahůdka.
Imeldo, díky za připomenutí 👍👍👍
Manžel dělal na největší pánvi a dával tam kdeco . Na mě se nikdy nedostalo. Mladí kolem nej už kroužili při výrobě a : co to máš? Kdy to bude ? Atd . Pak se na to vrhli , dědovi většinu pokradli 😁😁😁. Žampiony tam myslím nikdy nedával , zato papriky, Cibulku a někdy i ten sýr
Topinambury jsem zkusila jednou , nikdo nebyl “ odvázaný “ . Teď dělám tuhle omeletu z brambor a to v době kdy otevřu lednici a zjistím že je tam něco zbylých sýrů , uzeniny apod. Tak to zpracuji a je “ véča “ jedna báseň. Tak děvčata dobrou chuť.
Doufám že jste všechny zdravé a viru odolné. Krásný a ve zdraví prožitý advent přeji.
Šmankote, advent …. nemám svíčky 🤦♀️ No nic, zítra to musím pořešit.
Já jsem letos v předstihu. Na svíčky jsem nezapomněla a věnec už zdobí.
Já teda ještě nezdobím 🤣🤣🤣
Ale v neděli se o to postarám, to přísahám
Myslím, že jsem na tom jako ostatní: díky za připomenutí. Topinambury nemám, tak brambory to jistí. A když se k použitým ingrediencím hodí česnek, neváhám ho dát.