Linecké těsto:
100 g cukr moučka
300 g hladká mouka
200 g máslo nebo Hera
1 vejce
1 čokoládová poleva
ořechy na ozdobení
Linecké těsto – zpracujeme uvedené suroviny, nebo podle svého osvědčeného receptu, necháme odpočinout zabalené ve folii 2 hodiny. Poté těsto vyválíme asi na sílu 5 mm a postupně vyložíme celé dno plechu vyloženého pečícím papírem.
Přímo na toto linecké rozprostřeme druhou hmotu:
250 g másla,
250 g moučkového cukru,
150 g vlašských strouhaných ořechů,
2 lžíce rumu,
citronová kůra,
sníh z 10 bílků
Pečeme při 150°C, asi 40 minut.
Pozn: 40 minut je moc, to by to linecké bylo černé, pekla jsem 15 minut, poté asi 10 minut spíš dosušila než pekla.
Na vlažné upečené jsem rozetřela polevu
10 žloutků,
300 g moučkového cukru,
2 lžíce rumu.
Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem a přidáme rum.
Polevu rozetřeme na upečené těsto a sušíme. Tady máme výhodu my, kteří máme kamna, když se večer přestao topit a kamna byla jen teplá, nechala jsem polevu schnout ještě asi 3 hodiny. Po zaschnutí ozdobíme čokoládovou mřížkou z rozpuštěné čokolády a dozdobíme vlašským ořechem.
Tohle cukroví má obrovskou výhodu – je ho hodně. Pekla jsem celý plech, mám 32 takovýchhle kostek, ale daly by se nakrájet i menší.
Pozn: v původním rozpisu bylo 7 žloutků, ale na velký plech to je málo, šlehala jsem sníh z 10 bílků a do polevy jsem dala 10 žloutků. Úměrně tomu jsem přidala asi 100 g cukru.
Pekla Jana Macůrková
Jani, dělám podobně, jen místo ořechové hmoty dávám kyselejší marmeládu na prakticky upečený linecký plát, pak přidám tu žloutkovou polevu a suším v troubě na nejmíň, co jde (50°), dokud vrch nezpevní. Zkusím s tou ořechovou náplní, ukládám na příští sezónu. Plech mám menší do vestavěné trouby, takže taky spotřebuju míň vajec a protože je to dost sladké, úplně nám to stačí.
Manželova maminka dělala podobné řezy – linecké + rybízová marmeláda + ořechová vrstva + žloutková poleva bez dalšího zdobení. Původní recept mi po dvojím stěhování zmizel, vyzkouším podle tohoto rozpisu.
Já mám ještě jeden recept – pouze 2 vrstvý – ořechová a na to ta žloutková, dávala jsem to sem tuším už předloni. A navrch možno dozdobit čokoládou. Ale je to hodně pracné na sušení, ostatně i tohle. Pokud vyzkoušíší, pošli a dáme to jako UPB.