kuře
2 velké cibule
zeleninová paprika a kapie
nejméně 2 druhy různých fazolí
kukuřice (může být i sterilovaná)
1 rajčatový protlak
několik stroužků česneku
feferonka nebo trochu pálivé papriky
olej
Tenhle recept by sice měl začínat ulovíme jedno velké morče, nutrii nebo malou kapybaru.
Ale nutrii se mi lovit nechtělo, i když tady u řeky jsou volně, kapybara je přeci jen trochu větší (samec až 80 kg) a morče je domácí mazlíček…
Takže kuře rozporcujeme a dáme uvařit, přičemž vodu osolíme.
Mezitím nakrájíme na nudličky cibuli a papriku, kapii i feferonku (kdo nemá rád, přidá trochu pálivé papriky) a dáme dusit na trošce oleje.
Fazole uvaříme každou barvu zvlášť, zrovna tak kukuřici.
Když je vše pěkně měkké, smícháme dohromady, dosolíme podle chuti a přidáme kuřecí maso obrané od kostí. Nakonec přidáme jeden rajčatový protlak. Ještě asi 10 minut provaříme.
Podáváme s rýží nebo raději s chlebem.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Hmmmm vypadá to „jedle“. Nutrii jsem mívala doma často – kamarádky tatík měl na ně farmu. Je to úžasné masíčko. Mňam, hned bych si dala. Je nutné stáhnout tu „horní“ kůži-blánu, ta by byla hořká a pak už je to naprosto dokonalé maso. Morče jsem jedla také, ale nevěděla jsem to. Nojo, já v té Číně snědla spoustu věcí. A úžasně jsem si to užívala. Ostatně – kdoví, co jíme v těch vietnamských restauracích????
Dělám něco podobného, říkám tomu ďábelský kotlík. Jen osmahnu kuře, dám stranou, osmahnu papriku, cibuli, přimíchám maso, fazole z konzervy a hodně okořením chilli vločkami. V létě přidám jedno dvě rajčata. Podávám v miskách, hustě posypu rozdrobenou gorgonzolou , navrch lžíci zakysanky a čerstvý chléb. V hořovické pekárně dělají úžasný, nikde jinde mi tak chleba nechutná. Je to ovšem pro silné nátury, protože to dělám fakt vostrý, až se u toho všichni potí ?
Vypadá to krásně.Dělám podobnou baštu.
Toto vypadá fakt krásně, ta omáčka má úžasnou barvu,takovou krásnou barvu mi dělá když dávám uzenou papriku. Rajčatový protlak z obchodu nikdy nemá takovou barvu, nebo je to domácí protlak. Teď jsem večeřela chleba s máslem a sýr a toto mi spravilo chuť, později na to opět mrknu.
Je to ale normální protlak „Rajčata pasírovaná“ u nás je má Kaufland a já je včera přivezla z Německa, protože byly za třetinovou cenu v akci. Je ta balení v papírové krabičce (tetrapack).
Jani, tady je blízko taky Kaufland, mrknu na rajčata pasírovaná.Je určitě jedno kde Kaufland je, zboží bude jistě stejné.
Jedna malá vychytávka – pokud vaříš rajčatový protlak z posledních rajčat, bývají už zralé bezinky – stačí 2 – 3 kapky šťávy z nich a rajský protlak má takovou barvičku, že se ti o ní ani nezdálo.
Jestli se nic nestane a rajčata mi dozrají, tak si ho udělám. Výborná vychytávka s bezinkama, určitě vyzkouším. Až bude správná doba, jistě sem hodíš smažené bezinky, nebo likér. Už se těším
Kosmatice jsou v receptu č.79, ale likéry bohužel nedělám, ale podívej se na Griotka z višní, tam se v komentářích objevilo ledacos.
Tohle neznám, ale vyzkouším, pokud nějaké bezinky najdu (loni jsem potřebovala trochu do pečeného čaje, ale ty bestie opeřené vyzobaly úúúplně všechny kuličky v okolí, kromě našich třešní, višní, rybízu, vína – a to je zdatně přikrmujeme 🙁 ). Loni jsem do kečupu dala vyvařit jednu malou červenou řepu (potom vyhodit), taky to chytlo pěknou barvu a na chuti to není znát.
Právě jsem chtěla řepu poradit – ještě že jsem ty komenty dočetla do konce 🙂
Tak my morče naštěstí ulovili dřív než kuna (teď je to 1:1), ale Kravičku prostě sníst nemůžeme. Kapybara by byl můj mazel a nutrie je moc rychlá – tedy na mě jo. To jídlo je tak lákavý, že asi vezmeme za vděk kurem, neb čekat, až dorostou králíci (ano, přijela jsem z výletu a na zahradě králíkárna a obydlená), se mi fakt nechce.
I ten model Devětapadesátky je vábivý. Tak dva kury…
Přestože fazole vařívám, nejčastěji kovbojský, ulítávám na trenčanskom párku s fazulou. Ano, uznávám, je to humáč, ale pro mě je to chuť tatranských a rudohorských tůr (jeden ze zlatých listů chuťového památníčku) 🙂
ahoooj kuchatky, přivezla jsem si z Moravy králíky, velké skoro jako nutrie, tak jednoho takto zkusím připravit, poslední dobou všude strkám papriku, tak doufám, že to nepokazím:-))))
Ahoj, králíkem nemůžeš nic zkazit a myslím, že ani tou paprikou. Tak ať se zadaří.
Květo, dovoluji si ti pogratulovat, tvůj komentář je přesně 2000
komentářem od doby založení Bramboračky!!!
Hip hop huraaa
Té pálivé papriky dej docela hodně, já ještě dneska přidávala, jak se to rozleželo, tak to ztratilo tu ostrou chuť. A i manžel, který ostré nějak nemusí, tak chtěl papriku přidat.