3x Margotka
polohrubá mouka
1/2 skleničky cukru
3 vejce
smetana 12%
1 dl mléka 1 dl oleje
1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr
250 g máslo
1 čokoláda na vaření a 1 bílá poleva
2 margotky nastrouháme nahrubo. Smícháme olej, smetanu, oba cukry a lehce prošleháme. Přidáme margotky a vmícháváme polohrubou mouku s práškem do pečiva až do konzistence jako na lívance.
Nalijeme na pečící papír a pečeme cca 15 minut, až se těsto nelepí. Necháme vychladnout.
Mezitím si smícháme poslední třetí najemno nastrouhanou margotku s máslem a vyšleháme do pěny.
Vychladlý korpus rozdělíme na dvě poloviny, na jednu naneseme krém a přiklopíme druhou.
Nakonec potřeme nad vodní lázní rozpuštěnou čokoládou, na ni nalijeme bílou polevu a vidličkou smícháme tak, aby vznikla mramorová struktura.
Necháme ztuhnout. Podáváme nejlépe s čajem s rumem.
Podle popisu od Úsmevky (komentář pod receptem 1132) s úpravou poměrů surovin pro velký plech připravila Jana Macůrková
Tak takovou buchtu můžu – kdykoliv. 🙂
Taky zmizela jak pára na hrncem. A to si tentokrát ani nevzal do Prahy Vašek. Ale Vlastik chodil užírat a já taky.
Dala bych si, ale ackoli nejsem začnáčetník, tak se nedávám do pečení, pokud tam nemám váhy – kolik mouky a s kolik smetany? Takže si nedám.😟
Ta mouka je celkem jasná – ale tu smetanu bych taky prosila upřesnit – kelímek je 200 nebo 250 ml, toje dost velkej rozdíl..
Je to úplně jedno, pokud dáš 250, dáš o trochu víc mouky.
toho dávkování je tam moc…chtělo by to sjednotit a doplnit…..
(skleničkou je asi míněna ta silnostěnná hořčičná,tu už má doma málokdo…)
kdysi byly tyhle řezy hodně oblíbené, v době, kdy MARGOTKY, byly cca za 2,5 Kčs jedna, jenže v nich bylo něco, co mi nedělalo dobře a tak jsem nejedla ani margotky a ani ty řezy… a to se pekly v každé domácnosti, tak se ženské vyřádily na polevě, aby to nějak odlišily…a někdo je promazával marmeládou i krémem nebo dvojím krémem …. ale voněly vždy hezky….dík za připomínku…
Tak si to opiš jak chceš. J8 to dávám, jak mi to přijde pd ruku.
To jsi hodná, že to necháš na nás – v tom případě to nebudu ani zkroušet. Nejsem tak šikovná, jako Ty..
Nešlo tady o poměr surovin, ten tam je. Šlo o to, že to píšu napřeskáčku. A koneckonců, Úsměvka v tom VZK taky poměr neměla, já si to musela taky zkusit.
To jsem měla:
„1 celá nastrouhat (teď by muselo být víc, páč zmenšili váhu), 2 sklenice polmouky, 1 sklenice cukru, 2 vejce, šlehačka, po 2 lžicích mléka a oleje, 1 prdopeč a 1 vancukr.
Upéct, na to krém a čokoládová poleva.“
A toto je u nás na velký plech. Ale pravda, u nás nikdo nemá rád ty vysoké, co na ně nikdo neotevře pusu. U nás jsou to řezy. 😉
ty, si to Jano doma odvažuj a poměřuj jak chceš, ale když to publikuješ a ještě v tom dokážeš udělat zmatek i zkušenejm, co pak ty nový? To testuješ je nebo nás ?
To příště můžeš dát jen fotku,napsat, co to je a poraďte si…. 😀
Milá Sharko, mněje úplně fuk, jestli ty si to napíšeš zeva doprava, nebo zprava doleva A uzpozorňuji tě, že mne poslední dobou štveš víc, než kje mi milé a že si akorát vymýšlíš..
a to Tě musím štvát hodně, soudě podle těch překlepů, ale čílíš se naprosto zbytečně, je to o přístupu, nemám důvod si nic vymýšlet. Když vše, co napíšu,budeš brát jako útok, pak je mi Tě líto….