3/4 kg cuketa
200 g sýr na strouhání
(Edamer)
4 lžíce hrubá mouka
4 lžíce strouhanka
+ strouhanka na obalení
lžička soli
pepř
olej na smažení
Cuketu (nebo jakoukoliv dýňuli) rozpůlíme, odstraníme semínka a dáme upéct.
Po upečení vydlabeme hmotu (zbyde nám ji asi 500 g), pečlivě rozmačkáme (já umlela na masovém mlýnku) a na sítu nebo přes plátno necháme vykapat část vody.
Sýt nastrouháme na jemno, smícháme s cuketou, strouhankou, moukou a pepřem, a osolíme podle chuti.
Z hmoty vytváříme menší kuličky (asi 3 cm v průměru), které obalíme ve strouhance
a smažíme ve vyšší vrstvě oleje.
Pozn: z pečené cukety jsou jemnější než když cuketu jen nastrouháme.
Podáváme jako přílohu k pečenému masu nebo jen tak…
Experimentovala Jana Macůrková
Děvčata, dneska dávám dva recepty, keré na sebe navazují. Další tedy budou až v úterý večer.
Jdouc od konce říkala jsem si, co to máš u žebírek za kroketky,… tak už vím. Věřím, že se dají zchroupnout i samotné!
Kdyz se cuketa/dyne upece, uz tekutinu nepousti, ne? Az nejakou ulovim, zkusim … cuketa to teda nebude, ale asi neva…
Dneska jsem je dělala ze špagetové. Vodu pouští, schválně jsem ji p umletí dala na síto a dělá to asi 1,5 cl na 1 kg dýně. A to v tom těstíčku dělá docela dost.
A jestli nějakou chceš, tak ti ji ve čtvrtek mohu poslat. Nebo se sejít v neděli před Makrem.