Syrové brambory
sůl
mléko, máslo
velké kroupy (č.10)
majoránka,
česnek
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Uvaříme v osolené vodě, když jsou měkké, vyšleháme s mlékem a kouskem másla na hladkou kaši.
Velké kroupy (č.10) uvaříme doměkka (asi 15 minut).
Obě části smícháme dohromady, přidáme majoránku a lisovaný česnek.
Dosolíme podle chuti.
Ke kaši se hodí opečená uzenina (párek, špekáček…) a cibulka, ev. nakládaná okurka.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Mňám! Tak nastavovanou můžu kdykoli. Vařím jí úplně stejně, jen se u nás po generace (na vlastní paměť 4), vaří s krupkami. A málokdy ji konzumujeme jinak, než samotnou s horou cibulky. Ta je oblíbená tak, že jí osmaženou musím nechávat kapat přes cedník, neb na každou porci jí musí být hromada hromadná a množství tuku, které s sebou nese pečlivě okapaná by i tak způsobilo infarkt četě výživových poradců naráz. Taky ji rádi přikládáme k pečenému vepři (zvláště k bůčku) a k tomu kyselé zelí – jen tak syrové, nebo jako salát. Třeba s křenem.
Bože můj, tak krásně vylíčeno jak se to jí, ta hora cibulky… Právě jsem zkonzumovala vrchovatý talíř buchtiček s krémem/rumu tam bylo požehnaně/ a teď taková dobrota nastavovaná kaše. Jak jsem to četla, tak bych si dala, ale asi by se do mne nic nevešlo. Nevím, nevím, ale asi se půjdu projít, ať tady nečtu takové dobroty. Až trošku vytrávím, tak se určitě vrátím a vezmu si rajče, ať jím trošku zdravě.
Děvčata, nechci být za protivnou, tohle je určitě dobrý, ale tak v zimě. Teď bych brala nějakou inspiraci letních jídel.
No já ji dělala včera, protože je to rychlé a mně se nechce nějak vyvářet na dlouhé lokte. A myslím, že to hodně střídáme (já i Haderach), takže si snad vybere každý. Víš, ono už je tady přes 200 receptů a vybrat další není tak jednoduché.
Miluju nastavovanou kaši! Miluju šoulet i houbového kubu, stejně tak „prdelačku“ nebo ovarovou polévku, protože miluju kroupy! V jakékoliv podobě.
A rozhodně si nemyslím, že je to jen „zimní“ jídlo.
Já jsem asi trochu cvok, ale i v tom horkém počasí si pochutnám na těchto jídlech, nepohrdnu gulášovkou nebo jinou hutnou polévkou, protože mě zasytí a lépe pak brázdím ulice. Nejsem přejedená, ale nemám hlad.