3 ks hodně zralých banánů
3 celá vejce
100 ml oleje
20 dkg polohrubé mouky
10 dkg špaldové mouky
2 lžíce březového cukru (nebo jiné sladidlo)
vlažná voda
citronová kůra
špetka soli
1 prášek do pečiva
3 velké lžíce rozinek máčených v rumu
ořechy drcené na hrubo – lze i vynechat
Banány rozkrájím na kousky, přidám celá vejce, olej, špetku soli, umixuji na hladko. V míse smíchám mouky, cukr březový nebo sladidlo, prášek do pečiva, umixovanou směs vleju do mísy a rozmíchám, podle hustoty ředím vlažnou vodou tak aby to bylo lité těsto. Přidám rozinky a ořechy. Do formy vymazané sádlem a vysypané strouhankou vleju těsto. Peču pomaleji na 160°. Vyzkouším špejlí a bábovku nechám chvíli ve formě, těsto se chová malinko jinak než s cukrem.
Banánovou bábovku jsem pekla i v době “ nediabet „, tahle dopadla taky o.k.
Dneska pekla Helenka Vojtová
Dia nebude, ale s těmi banány udělám…
Nápodobně. Jen ji naleju na plech. Nevím proč, ale bábovka se mi nikdy nepodaří, a tak jsem to vzdala a dělávám bábovky na placato. Ale Helenka ji má i moc hezkou.
Zárukou alespoň přibližného tvaru je remoska se středovým kuželem 🙂
Stejně by mně nešla vyklopit, jak se znám. A to podstatné – nemám ani remosku. 😉
Zkus nevymazávat máslem, ale štětcem a sádlem. A vysypávat hodně jemnou strouhankou.
Díky za radu, strouhanka je dobrá na vysypávání, protože udělá dobrou kůrčičku. Ale já jsem ty bábovky vzdala i z důvodu, že jsou neskladné a placky se líp krájí. Tak už bábovkové formy ani nemám. Na druhou stranu ale bábovka dobře vypadá.
Já mám bábovku skleněnou, (Simax Sázava), hlavně do ní dělám tríbarevný pudink😉😉😉, ale teď jsem si objednala jako dárek k půlkulatinám
bábovku silikonovou. Tak jsem zvědavá, co dcera objedná a přes E-shop pošle.
Helenko, bábovka se Ti povedla, vyzkouším ji, ale taky raději na plech.
Z banánů se dá dělat takových dobrůtek – lívance, muffiny, chlebíček, Krtkův dort, srnčí hřbety, bábovky ….. nebudu dělat dia, ale určo zkusím. Díky za nápad 👍👍👍
Já taky dia ne, ale z banánů je to dobrtota! Vysypávám kokosem..
Já mám bábovky pravěký, litinový a těm se málokdy stane, že se nevyklopí. Ledaže to zblbnu já. Tak pro mě určitě do bábovky. A přestože dia nepotřebujeme, můžem to zkusit, protože i ten březovej cukr tu máme. Ale uvidíme. Třeba bude rovnou s cukrem…
Já mám dvě bábovky, jedná je klasická vyšší, jedná nižší a širší. Jsou teflonove. Mám je už 39 let. Bábovku peču už jen výjimečně. Ale krásně fungují, hezký se vyklopí. Silikonové formy nemám ráda. Ale to je můj problém.