1 kg hladké chlebové mouky, nebo směs recept č.2062
sůl
droždí
cca 400 ml vlažné vody
střední cibule
sádlo
hrubá sůl
kmín
nahrubo umleté uzené maso
Z chlebového těsta si vytvoř malé, stejně velké kuličky. Z těch pak dlaní udělej placičky a rozlož je ve větších vzdálenostech na plech vyložený pečícím papírem. Posyp nahrubo nakrájenou cibulí, řádně pomaž sádlem a ještě posyp hrubou solí a kmínem. Upeč dozlatova ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Když do vdolků zabalíš kousky měkké uzeniny nebo uzeného masa, stanou se opravdu neodolatelným pečivem.
Pozn: já jsem vdolky vykrajovala hrnečkem a plnila cibulí a masem, na povrchu jsem je potřela sádlem, posypala cibulí dvou barev a pekla v troubě na pečícím papíru.
Upraveno podle Vesnické kuchařky II.
Fuf, konečně jsem se dostala k počítadlu – asi jsme dneska v rámci tradic blbly všechny stejně.
U nás bohužel chlebové těsto moc neletí, manžel má radši bílé pečivo. Ale dělávám obyčejné malé kulaté kynuté koláčky, plněné naslano, obvykle kysaným zelím. Naposledy jsem měla dvě náplně, sladší kysané zelí a cibuládu z červené cibule. Jen zahučely 🙂
Jak pravíš, Heleno, celý den se snažím si v klidu sednout. Náhodou, kdo má rád chleba, toto pečivo může být dobrá alternativa. Trochu mi to připomíná můj osúch, tak proč ne.
Cibuládu z červené cibule jsem dělala nedávno – až tak moc jí není, jen jsem zpracovala čemu hrozila zkáza…. na koláče by to šlo, dobrej nápad 👍😷
Osúch je u nás TOP
Já si na takovéto pečení musím počkat , až budou povoleny návštěvy zdaleka .
Zatím jen okukuju
Koukám, že jsme na tom dnes všechny stejně…pro moře práce nebyl čas..
Moc uzeniny nemusím, ale cibuli dovnitř bych uvítala – do zlatova usamženou..
Tak ukládám a časem přijde na řadu..👍