6 vajec
6 lžic cukru
po 6 lžících vařící vody a oleje
1,5 hrnku polohrubé mouky
4 lžíce capuccino ořechové
cukr moučka na pocukrování
1 prdopeč
kousek hery na vymazání formy
(pekla jsem v ní poprvé).
Dostala jsem od Elišky k narozeninám silikonovou formu na bábovku a tak jsem ji musela hned vyzkoušet. Jmenuje se Katedrála a jak vidíte, je krásná a povedla se.
Vejce jsem ušlehala s cukrem do pěny, přidala olej a vařící vodu.
Polohrubou mouku jsem smíchala s kypřícím práškem a capuccinem.
Formu jsem vymazala rozpuštěnou Herou (poradila mi to Maja Motti) a vysypala
rovněž polohrubou moukou.
Poté jsem směs pomalu vmíchala do vaječné pěny, na hustotu o něco hustší než na lívance.
Vlila do formy, na plech dala pečící papír a na něj formu.
Pekla cca 30 minut do lehkého zčervenání, kontrolovala jsem špejlí.
Pozn: na řezu je světle hnědá, (karamelová hněď).
Jana
Jedním slovem – nádhera! S kapučínem neznám, ale piju ho ráda, sním ho ráda :-).
Katedrála vypadá luxusně 👍👍
Jen nerozumím tomu, jak vymažeš a vysypeš silikonovou formu. Stejně tak jako spoustu nepřilnavých kastrolů, hrnců a forem.
Já si nedávno zakoupila nové nádobí, bylo napsáno – vytřete olejem či sádlem, nechte chvíli působit a poté vytřete papírovou utěrkou. Pokud nebudete používat často čistící prostředky, nemusíte vymazávat. Doporučení: „1x ročně vymažte preventivně olejem či sádlem“
Jó, to musíš umět popátrat a poslechnout svou kamarádku. Maja mi poradila formu trochu vychladit a poté použít rozpuštěnou Heru nebo jiný tuk na pečení.
Vymazávám pomocí silikonové mašlovačky. Na té chladné formě to krásně přilnulo, nevysypané nezůstalo ani jedno místečko. Má se vysypávat při prvním použití, podruhé už není nutné.
No vidíš, já nové nádobí také vytřela sádlem, ničím nevysypala, jen vytřela papírovou utěrkou a dobrý. Slouží mi již několik měsíců bez úhony. A musím ho pochválit. Je skvělé
Forma je moc krásná, ale taky nevsysypávám..
Jo! Zapomněla jsem – s tím caputinem to bude určitě dobrý. Žloutky napřed našlehávám s vařící vodou, pak přidám cukr, olej, mouku a nakonec sníh.
Ale jestli jsi šelhala celá vejce, tak to se fakt povidla!
Já vždycky šlehám celá vejce, podívej se např. na Pětkovou roládu,
ap. Nikdy nezačínám jen se žloutky (to dělám ne u šlehaného, ale u třeného těsta.
Mně to vysypání poradila Maja, ale jen pro poprvé, při dalším pečení už není nutné. Ostatně to bylo napsané i na krabici od formy (byť v italštině.)
Je krásná. Já kdysi někde (možná na PŽ) viděla v týhle formě upečenou bábovku s červenou řepou a vypadalo to jak hrad hraběte Draculy.
Bábovka je určitě moc dobrá, s kapučínem jsem ještě nedělala. A forma nádherná a je asi dost velká, když se do ní vejde těsto ze 6ti vajec. 🙂
Je to klasická velká bábovka, takové jako jsou ty skleněné nebo kameninové, případně plechové. 6 vajec bylo tak akorát, vešlo by se i 7.
tuhle formu mám ráda, jen to vysypání ti to tak trochu narušilo…ty hrany vyniknou ostřeji, když v tom není posypka ani výsypka 😉 , kdysi v Anglii, jsem ji viděla měděnou..ale stála jako moje 5 denní kapesné..to už je drahně let…