(2121) Marinovaná krůtí stehna se zelím

4 ks krůtích spodních stehen
4 lžíce oleje
10 dkg dobrého špeku
3 lžíce country koření,
2 větší cibule
0,5 kg kysaného zelí
sůl
3 lžíce sádla.

Krůtí stehna rozkrojím až ke kosti, vložím proužky špeku z obou stran kosti, zbytek špeku rozkrájím nahrubo a dám k masu. Koření smíchám s olejem a vetřu do masa.
Nechám odležet alespoň půl dne, nejlépe přes noc.
Do pekáče dám nahrubo krájenou cibuli, stehna dám na cibuli, mírně posolím  (v koření je sůl), zbytek marinády naředím a naleju na maso.
Přiklopím druhým pekáčem a peču asi 1,5 hod.  Přičemž mírně podlévám vývarem, a zkouším jak je maso měkké.
Když jde od kosti tak ho vyndám na talíř a vyjmu stehenní kost a tzv. „dráty“.
Do pekáče dám kysané zelí, sádlo,  pak maso a peču pod horním tělesem do zlatova.
Příloha : vařené brambory, noky , knedlíky

Připravila Helenka Vojtová a dodává: bylo to fakt moc dobré, já to dělám i z vepřového ale tohle je jemnější a dóóóst šmakózní….

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (2121) Marinovaná krůtí stehna se zelím

  1. jarybarka napsal:

    Helenko to je moc ólalá!
    Dělám kuře na zelí a je taky moc dobré.Tvůj recept se mi moc líbí.
    A ten plný pekáček je neodolatelný.Děkuju určitě zkusím.

  2. BOYE napsal:

    Ano, ano. Krůta si se špekem moc dobře rozumí. A rozhodně se vyplatí slaninu nepodcenit v kvalitě. Se zelím jsem ještě nikdy nezkoušela, ale co není, může být. A na pečené kruté hnátky už se nám štelujou kusadla několik dní…

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Mně u krutých stehen bohužel vadí právě ty „dráty“ … ale vypadá to nádherně. Asi zababicuju a udělám to z krkny… 🙂

  4. Jiřina napsal:

    Krásný pohled na tak plný pekáč a určitě to bude dobré i z vepřového. 🙂

  5. Imelda napsal:

    Horní krůtí stehna někdy kupuji, vyzkouším Helenko Tvůj recept.
    Vypadá to nádherně a určitě to tak i chutná.

  6. Francizska napsal:

    Krásný recept, dala bych si. Taky udělám s vepřovým. Mňam.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..