500 g míchaného mletého masa
100 g mortadelly
50 g prosciutta cruda
50 g chleba
6 lžic mléka
80 g parmezánu
1 špetka muškátového oříšku
1/2 stroužku česneku
1 snítka petržele
2 vejce
sůl a pepř
strouhanka
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
vývar
1 lžíce hladké mouky
Ve velké míse smíchejte mleté maso (například 300 g telecího a 200 g vepřového), mletou nebo nasekanou mortadellu a šunku prosciutto crudo, chlebovou střídku namočenou v mléce a vymačkanou, sýr parmezánského typu (Gran Moravia, Parmigiano-Reggiano, Grana Padano, Pecorino), muškát, utřený česnek, nasekanou petrželku a 2 vejce.
Ochuťte solí a pepřem a přidávejte strouhanku, dokud nedosáhnete pevné konzistence. Zabalte do fólie a nechte asi hodinu odpočívat v ledničce. Pečicí papír posypte strouhankou, položte na něj těsto a s jeho pomocí ho stočte tak, abyste získali klasický podlouhlý tvar sekané.
Pak sekanou vložte do hrnce s olejem a oříškem másla a ze všech stran dozlatova opečte. Přidejte několik naběraček vývaru a pod poklicí vařte na mírném ohni 60 až 75 minut, podle potřeby podlévejte. Sekanou můžete i klasicky upéct: v tom případě jí sluší kabátek ze sušené šunky, kterou nedáte do náplně, ale maso s ní ve formě obalíte.
Vyjměte sekanou, do výpeku za stálého míchání přidejte trochu mouky a vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Sekanou nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou z výpeku spolu s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami.
Pozn: nevím, jaký tvrdý (opravdu tvrdý) sýr náš Václav dovezl. ale bylo to moc
dobré. Foto pořízeno před zahuštěním omáčky. A nevařila jsem, ale chvíli dusila a potom dopekla.
Jana
Přiznávám, že jsem byla zmatená – proč „pečicí papír posypte strouhankou, položte na něj těsto a s jeho pomocí ho stočte tak, abyste získali klasický podlouhlý tvar sekané“, když „přidávejte strouhanku, dokud nedosáhnete pevné konzistence“. Tys opravdu pevnou hmotu rozválela po pečícím papíru a pak stáčela, když by bylo přirozenější to prostě uplácat do tvaru sekaný? Tak jsem se koukla – a na PŽ to prostě upravili k obrazu svému. Protože pravé polpettone je plněná sekaná, vlastně jakási roláda, kde náplň tvoří šunka a uzený sýr. To si to zas slečna Bičíková parádně usnadnila…
Já to ale od Bičíkové nemám. Nevím, jak jsi na to přišla. Bylo to na jednom televizním kanálu a já to poté okopírala. Bylo to jako „vařená sakaná“. Jestli to dělala ona podle toho, nevím. Jinak byla hodně dobrá, ten sýr tomu dal docela zajímavou chuť.
Tak to okopirovala i Bicikova na PZ, je to slovo od slova stejny 😉
Komentovalas to. 🙂
Teď nerozumím. Okopírovat? Prosím o vysvětlení.
Já to zahlédla na jednom tel. programu jako video recept.
Tak jsem si našla program té televize a okopírovala jsem si ho tam. A Haderach našla, stejný recept má i na PŽ Bičíková. jak píše Haderach, je to dost zjednodušený, ale nám ta sekaná chutnala, navíc jsem potřebovala upotřebit zbytky tvrdých sýrů.
tak teď se v tom ztrácím já, dovezl sýry Václav nebo jsi spotřebovávala zbytky? Já jen, že by mohl vědět,co koupil a dovezl….
nepřebije to vepřový chuť telecího???
Pro Sharku – Sýry dovezl Václav, ale byly tam už jen kousky.
Já bych si na vařenou netroufla.. navíc mám v poslední době na maso dost smůlu..
Z toho popisu (a video receptu) bylo už od začátku zřejmé, že nejde o vaření. ale o dušení a posléze dopečení.
Píšeš – vařte na mírném ohni…a kde máš video?
No, radši ne, nechci zdržovat, fakt si netroufnu…
Přečti si to pomalu – jde o dušení, nikoliv vaření. Ale název byl – Vařená sekaná.
Já si maso melu sama. Měla jsem kousek hovězího (mladé hovězí), kousek bůčku velmi libového a kousek prorostlejšího, jinak bych to asi nedala dohromady, bylo by to suché.
Jani, jak jsi dosahla tech ctverecku na povrchu, to vypada zajimave….
Tupou stranou nože. (mám takový starý příborový nůž po babičce. Ty čtverečky byly i v tom videoreceptu.
Dík…
Myslím, že by bylo vhodné uvádět zdroj 🙂