(2122) Dušená sekaná s tvrdým italským sýrem

500 g míchaného mletého masa
100 g mortadelly
50 g prosciutta cruda
50 g chleba
6 lžic mléka
80 g parmezánu
1 špetka muškátového oříšku
1/2 stroužku česneku
1 snítka petržele
2 vejce
sůl a pepř
strouhanka
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
vývar
1 lžíce hladké mouky

Ve velké míse smíchejte mleté maso (například 300 g telecího a 200 g vepřového), mletou nebo nasekanou mortadellu a šunku prosciutto crudo, chlebovou střídku namočenou v mléce a vymačkanou, sýr parmezánského typu (Gran Moravia, Parmigiano-Reggiano, Grana Padano, Pecorino), muškát, utřený česnek, nasekanou petrželku a 2 vejce.
Ochuťte solí a pepřem a přidávejte strouhanku, dokud nedosáhnete pevné konzistence. Zabalte do fólie a nechte asi hodinu odpočívat v ledničce. Pečicí papír posypte strouhankou, položte na něj těsto a s jeho pomocí ho stočte tak, abyste získali klasický podlouhlý tvar sekané.

Pak sekanou vložte do hrnce s olejem a oříškem másla a ze všech stran dozlatova opečte. Přidejte několik naběraček vývaru a pod poklicí vařte na mírném ohni 60 až 75 minut, podle potřeby podlévejte. Sekanou můžete i klasicky upéct: v tom případě jí sluší kabátek ze sušené šunky, kterou nedáte do náplně, ale maso s ní ve formě obalíte.
Vyjměte sekanou, do výpeku za stálého míchání přidejte trochu mouky a vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Sekanou nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou z výpeku spolu s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami.
Pozn:  nevím, jaký tvrdý (opravdu tvrdý) sýr náš Václav dovezl. ale bylo to moc
dobré. Foto pořízeno před zahuštěním omáčky. A nevařila jsem, ale chvíli dusila a potom dopekla.
Jana

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (2122) Dušená sekaná s tvrdým italským sýrem

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Přiznávám, že jsem byla zmatená – proč „pečicí papír posypte strouhankou, položte na něj těsto a s jeho pomocí ho stočte tak, abyste získali klasický podlouhlý tvar sekané“, když „přidávejte strouhanku, dokud nedosáhnete pevné konzistence“. Tys opravdu pevnou hmotu rozválela po pečícím papíru a pak stáčela, když by bylo přirozenější to prostě uplácat do tvaru sekaný? Tak jsem se koukla – a na PŽ to prostě upravili k obrazu svému. Protože pravé polpettone je plněná sekaná, vlastně jakási roláda, kde náplň tvoří šunka a uzený sýr. To si to zas slečna Bičíková parádně usnadnila…

  2. lakysa22 napsal:

    Já bych si na vařenou netroufla.. navíc mám v poslední době na maso dost smůlu..

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Jani, jak jsi dosahla tech ctverecku na povrchu, to vypada zajimave….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..