1 větší hlávka zelí,
2 vrchovaté lžičky soli
1 šálek rostlinného oleje
nebo sádla
1/2 lžíčky pepře
500 g vaječné těstoviny (flíčky)Zelí nakrájíme na malé kousky (proužky překrájíme několikrát napříč, na čtverečky).
Nakrájené zelí vložíme do velké mísy a posolíme.
Necháme je stát 45 minut až pustí šťávu.
Do velkého kastrolu dáme olej nebo sádlo a přidáme vymačkané a scezené zelí.
K zelí přidáme pepř a osmahneme je za intenzivního míchání až zelí zesklovatí.
V jiném velkém hrnci uvaříme ve slané vodě těstoviny obvyklým způsobem.
Těstoviny scedíme, vmícháme do zelné směsi a podáváme.
Pozn: měla jsem 2 lžíce sádla s kousky špeku. Těstoviny byly objemově v poměru 1 : 1
k zelí, mohlo ho být ale i víc.
Příště zkusím s kapustou.
Podle Dadalovy kuchařky připravila Jana Macůrková
Ja to znam jako stary rakousky recept a je to tu pod cislem 502. Ono se to fakt neda uhlidat, kdyz to kazdej prezentuje jako jinou narodni kuchyni. 🤣
Vzhledem k tomu, že existovalo rakouskouhersko, tak je to asi úplně jedno. A uhlídat to nejde a ani to hlídat nehodlám.
fleky se zelim – proč to neříct tak, jak to je ??? Já to znám od našich bratov, jako slíže s kapustou – Horné Uhry 😉