1 kg vařených brambor,
100 g hrubé mouky,
1 vejce,
sůl,
150 g pečeného masa,
1 cibule,
30 g másla,
hrst nahrubo strouhané housky.
Z nastrouhaných brambor, hrubé mouky, vejce a soli připravíme bramborové těsto. Strouhanku osmažíme na másle (část použijeme do knedlíků, část na posypání). Maso a cibuli nakrájíme nadrobno, společně orestujeme na pánvi a necháme vychladnout. Poté všechny složky smícháme dohromady a propracujeme. Z těsta vytvarujeme pevné kulaté knedlíčky velikosti cca ping-pongového míčku. Vaříme v osolené vodě cca 10 až 15 minut.
Podáváme čerstvě uvařené. Před podáváním knedlíčky rukou natrháme, posypeme na másle osmaženou strouhankou a polijeme rozpuštěným máslem.
Pozn: množství hrubé mouky je nutné přizpůsobit druhu brambor.
Kdo nemá rád strouhanku, může si je posypat smaženou cibulkou.
Recept inspirován vlastivědnou kuchařkou „Kuchyně staré Šumavy“ autora Václava Malovického, uvedeno v kuchařce Lázničkově.
„Před podáváním knedlíčky rukou natrháme“ … byly horky, co? 😂😂😂 Pac tyhle jsou nariznuty, ne natrzeny. Ale plneny ja rada…
Já jsem zkusila některý roztrhnout pomocí dvou vidliček, ale ani to nebylo to pravé ořechové. Asbestový roce měl můj táta, já je ale nezdědila. Tak jsem to poté vzla nožem napůl.
Bramborové těsto můžu na jakýkoliv způsob. Možná bych si k tomu dala místo strouhanky salát z kysaného zelí.
Kluci je měli s cibulkou, já zkusila ti strouhanku a ani to nebylo špatný, jen nezvyklý.
dělávala je máti..trhala je vidličkami.. 😀 já jim říkám tenisáky 😀
Je to strašně málo mouky na kilo brambor . Ok, pohledám v tom zdroji .
Já dávám n kilo brambor 300 g hrubé mouky nebo krupičky a 2 vejce . A ještě jsou dost jemné.
Já jsem to tam psala, že je nutno přizpůsobit druhu brambor. Kdyby byly moučné, tak by to možná stačilo, ale u salátových tak asi 300 g.