(2135) Svítek z jater (nejen) telecích

7 dg másla
dva žloutky
jedno celé vejce
12 dg telecích jater
špetka soli
špetka pepře
nové koření
2 hřebíčky
1 žemle
Sedm dg másla, dva žloutky a jedno celé vejce jemně se utrou. Do toho vmíchá se 12 dg ustrouhaných, všech žilek prostých telecích jater, špetka soli, tolikéž pepře a nového koření a asi 2 hřebíčky. Vše se dobře rozetře. Pak se do toho vmíchá půl jemně ustrouhané žemličky a ze dvou bílků tuhý sníh. Hmota tato dá se do kuthánku máslem vymazaného a zvolna se upeče. Upečený svítek opatrně se vyklopí, vychladlý nakrájí na drobné kostky a vloží do vřelé polévky.

Pozn.: dělala jsem z jatýrek krůtích, asi 30 dg. Ta jsem rozmixovala.Tudíž jsem přidala přiměřeně i víc ostatních surovin. Hmotu jsem rozetřela na pečící papír v síle asi 1,5 cm, po 15 minutách byla upečená. Rozkrájela jsem na kostky, část hned spotřebovala do kuřecí polévky a část jsem si dala do mrazáku na příště. Je toho opravdu hodně.

Zdroj historického článku: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.

Vyzkoušela Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: (2135) Svítek z jater (nejen) telecích

  1. Vera M. napsal:

    Jani , prosím tě, upřesni , kolik jsi dala hřebíčku . Chtěla bych oprubovat , ale to množství mě trošičku děsí . Dávám jeden ks hřebíčku do sedmičky okurek ( když zavařuji ) a je tam cítit . Příjemně, jinak bych ho tam nedávala .
    A ještě – ten hřebíček plus nové kořeni taky rozmixovat nebo jen vmíchat na ovonění?

  2. Vera M. napsal:

    Taky si myslím , že bych tolik nedávala a ani nemlela ( hřebíček a nové )
    I tak to bude cítit

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Dovolím si připomínku – už to tu kdysi proběhlo. Já vím, že je to přepsanej starej recept a tenkrát ta zkratka platila, ale dnes dg je decigram a to znamená, že 1 decigram = 0.01 dekagramu. Mělo by tam být (používané, leč nesprávné) dkg nebo (nepoužívané, leč správné) dag. A jinak jo, vyzkouším.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..