(2146) Kuskus se zeleninou a šunkou

300 g kuskusu
zelenina
(mražená nebo čerstvá)
100 g šunka
olej (na osmažení zeleniny)
sůl, mletý pepř
tvrdý sýr na posypání
(není nutný)

Ve větší pánvi orestujeme zeleninovou směs (měla jsem půl sáčku hrášku, a jednu strouhanou mrkev a jednu petržel) na rozehřátém tuku, ochutíme ji pepřem a podle chuti osolíme. Přidáme nakrájenou šunku.

Kuskus nasypeme do hluboké misky, přidáme trochu oleje a špetku soli.Poté zalijeme asi 300 ml vařící vody.
Vodu doléváme postupně, aby ji kuskus vsákl. Pak přikryjeme a necháme nabobtnat.

Měkký kuskus přimícháme do pánve se zeleninovou směsí, důkladně promícháme a asi 5 minut podusíme (podle mne není nutné). Podáváme posypané nastrouhaným sýrem.
Pozn: vařila jsem kuskus poprvé. Do této doby jsem k tomu neměla odvahu – nějak mi utkvělo, jak, tuším paní Helena Růžičková líčila, jak jim naservírovali kuskus snad v Maroku.. Ale je to rychlé  a  pokud je dobře ochucený, může klidně nahradit např. rýži.
Mám jen problém s názvem – rizoto, pohankoto, tedy kuskusoto?

15 minutový oběd připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (2146) Kuskus se zeleninou a šunkou

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    No vidíš, kuskus dělám často – se zeleninou (různou), s tuňákem, s masem, sýrem ….. máme ho rádi a navíc je to rychlovka.
    Jen já už ho s ničím nedusím, já k němu jen přimíchám ty pochutiny a servíruju.

  2. Francizska napsal:

    Já mám kuskus ráda. Arabský. Jen nevím, dolévat vodu, dusit?

    • Jana Macůrková napsal:

      Nikde jsem se nedočetla,kolik té vody se má dávat, aby ten kuskus byl tzv. akorát a nebyl suchý, nebo naopak z něj nebyla žlutá kaše..
      Takže jsem také nalila trochu a když to kuskus vypil, tak jsem postupně asi na 4x dolévala. To k tomu dolévání. A k tomu dušení – snad sis všimla, že jsem tam připsala , že podle mě není potřeba.

      • sharka.68 napsal:

        Přesný poměr tekutiny a kuskusu je vždy uveden na obale, může se malinko lišit, obvykle je to 1 díl kuskusu na 2 díly vroucí vody. Kuskus můžete zalít vroucím vývarem nebo před zalitím kuskus smíchat s kořením a osolit.

        • Jana Macůrková napsal:

          Tak kdybych to dělala podle obalu, tak jsem z toho měla akorát žlutou kaši. Jo, odpovídá to tomu tvému poměru – čili na deci kuskusu 2 deci vody. Nsmíš věřit všemu, co se kde píše. Ten poměr je asi poloviční, na 300 g kuskusu jsem dávala 3 deci vody.

          • sharka.68 napsal:

            dělám to tak pořád a mám ho krásně sypkej….načechranej, zaleju horkým vývarem, šupnu do deky a pohoda.. ostatní suroviny pouze přimíchám…

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Dělám ho stejně jako Sharka a kaši z něj nemám nikdy. V tom tvém poměru si myslím, že musí být tvrdý jak podrážka.

          • Jana Macůrková napsal:

            Myslete si obě co chcete.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Jani nečerti se, někomu chutná rýže rozvařená, někomu uvařená, někomu tvrdá. Je to tady o výměně názorů …. vám chutná kuskus takto, tak proč ne. Já to nikomu nevnucuji, opravdu.

        • adela.adale napsal:

          Kuskus stejně jako Sharka (1 díl kuskusu + 2 díly vody) jsem si dělávala v práci, když jsem byla ještě zaměstnaná k obědu dost často – doma jsem si nachystala smaženou cibulku + dle zásob a chuti zeleninu syrovou i lehce podušenou, sýr na kostičky, tuňák, šunku … a jen přimíchala k tomu kuskusu. Myslím, že 1: 1 by křupal mezi zubama 🙁

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Dobře Ty 👍
            To musím vyzkoušet takto připravit do kolbenky 😉 Dík

          • Jana Macůrková napsal:

            Já vím, jak jsem děĺala. Malý vzorek podle návodu – kaše a musela jsem dosypávat. Ono asi bude i rozdíl, z čeho ten kuskus je, jestli klasik z prosa, nebo ječný, pčeničný. Něco bude potřebovat vody(mléka) víc, něco míň.

          • sharka.68 napsal:

            jj,taky tak a potom jsem nosila půl kila kuskusu, někdo z chlapů došel pro grilovaný kuře a já se na chvíli zašila do kuchyňky.. dělala jsem ho do velký termomísy..chutnal jim marockej,se suš.meeruňkama a hrozinkama a s kuřetem a pálivou papričkou…a trochou kurkumy.. měli jsme ho třeba 3x do tejdne..

  3. lakysa22 napsal:

    Mám návrh na pojmenoviní – je iriginální a snad se nesrazíš..
    MACŮRKOTO!

  4. Jiřina napsal:

    Tak toto jídlo se mi moc líbí. Já používám kuskus hlavně do polévek jako zahuštění, ale tak upravené se zeleninou to určitě vyzkouším. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..