300 g kuskusu
zelenina
(mražená nebo čerstvá)
100 g šunka
olej (na osmažení zeleniny)
sůl, mletý pepř
tvrdý sýr na posypání
(není nutný)
Ve větší pánvi orestujeme zeleninovou směs (měla jsem půl sáčku hrášku, a jednu strouhanou mrkev a jednu petržel) na rozehřátém tuku, ochutíme ji pepřem a podle chuti osolíme. Přidáme nakrájenou šunku.
Kuskus nasypeme do hluboké misky, přidáme trochu oleje a špetku soli.Poté zalijeme asi 300 ml vařící vody.
Vodu doléváme postupně, aby ji kuskus vsákl. Pak přikryjeme a necháme nabobtnat.
Měkký kuskus přimícháme do pánve se zeleninovou směsí, důkladně promícháme a asi 5 minut podusíme (podle mne není nutné). Podáváme posypané nastrouhaným sýrem.
Pozn: vařila jsem kuskus poprvé. Do této doby jsem k tomu neměla odvahu – nějak mi utkvělo, jak, tuším paní Helena Růžičková líčila, jak jim naservírovali kuskus snad v Maroku.. Ale je to rychlé a pokud je dobře ochucený, může klidně nahradit např. rýži.
Mám jen problém s názvem – rizoto, pohankoto, tedy kuskusoto?
15 minutový oběd připravila Jana Macůrková
No vidíš, kuskus dělám často – se zeleninou (různou), s tuňákem, s masem, sýrem ….. máme ho rádi a navíc je to rychlovka.
Jen já už ho s ničím nedusím, já k němu jen přimíchám ty pochutiny a servíruju.
Kolegyně z práce to zamíchá a pak celý zapeče – docela dobrý.
Já jsem zapékala až ten nasladko. Ale vzhledem k tomu, že to byl kuskus z prosa, tudíž bez lepku, chce to hodně vajec, podobně jako sojová mouka.
taky tak,další dušení mu škodí…
Já mám kuskus ráda. Arabský. Jen nevím, dolévat vodu, dusit?
Nikde jsem se nedočetla,kolik té vody se má dávat, aby ten kuskus byl tzv. akorát a nebyl suchý, nebo naopak z něj nebyla žlutá kaše..
Takže jsem také nalila trochu a když to kuskus vypil, tak jsem postupně asi na 4x dolévala. To k tomu dolévání. A k tomu dušení – snad sis všimla, že jsem tam připsala , že podle mě není potřeba.
Přesný poměr tekutiny a kuskusu je vždy uveden na obale, může se malinko lišit, obvykle je to 1 díl kuskusu na 2 díly vroucí vody. Kuskus můžete zalít vroucím vývarem nebo před zalitím kuskus smíchat s kořením a osolit.
Tak kdybych to dělala podle obalu, tak jsem z toho měla akorát žlutou kaši. Jo, odpovídá to tomu tvému poměru – čili na deci kuskusu 2 deci vody. Nsmíš věřit všemu, co se kde píše. Ten poměr je asi poloviční, na 300 g kuskusu jsem dávala 3 deci vody.
dělám to tak pořád a mám ho krásně sypkej….načechranej, zaleju horkým vývarem, šupnu do deky a pohoda.. ostatní suroviny pouze přimíchám…
Dělám ho stejně jako Sharka a kaši z něj nemám nikdy. V tom tvém poměru si myslím, že musí být tvrdý jak podrážka.
Myslete si obě co chcete.
Jani nečerti se, někomu chutná rýže rozvařená, někomu uvařená, někomu tvrdá. Je to tady o výměně názorů …. vám chutná kuskus takto, tak proč ne. Já to nikomu nevnucuji, opravdu.
Kuskus stejně jako Sharka (1 díl kuskusu + 2 díly vody) jsem si dělávala v práci, když jsem byla ještě zaměstnaná k obědu dost často – doma jsem si nachystala smaženou cibulku + dle zásob a chuti zeleninu syrovou i lehce podušenou, sýr na kostičky, tuňák, šunku … a jen přimíchala k tomu kuskusu. Myslím, že 1: 1 by křupal mezi zubama 🙁
Dobře Ty 👍
To musím vyzkoušet takto připravit do kolbenky 😉 Dík
Já vím, jak jsem děĺala. Malý vzorek podle návodu – kaše a musela jsem dosypávat. Ono asi bude i rozdíl, z čeho ten kuskus je, jestli klasik z prosa, nebo ječný, pčeničný. Něco bude potřebovat vody(mléka) víc, něco míň.
jj,taky tak a potom jsem nosila půl kila kuskusu, někdo z chlapů došel pro grilovaný kuře a já se na chvíli zašila do kuchyňky.. dělala jsem ho do velký termomísy..chutnal jim marockej,se suš.meeruňkama a hrozinkama a s kuřetem a pálivou papričkou…a trochou kurkumy.. měli jsme ho třeba 3x do tejdne..
Mám návrh na pojmenoviní – je iriginální a snad se nesrazíš..
MACŮRKOTO!
Nestraš. Bude hůř – budeš se divit, ale zkusila jsem kuskus udělat nasladko. Ale to až zase další týden. Pak si to pojmenuj jak ti libo jest.
Tak toto jídlo se mi moc líbí. Já používám kuskus hlavně do polévek jako zahuštění, ale tak upravené se zeleninou to určitě vyzkouším. 🙂