500 g hl. mouky
300 g podmáslí
75 g cukru písek
1 vanilkový cukr
75 g změklého másla
100 g rozinek namočených v rumu
100 g ořechů, mandlí
směs kandovaného ovoce
25 g kvasnic
1 vejce
sůl
kůru z 1 citronu a pomeranče
půl lžičky skořice
půl lžičky muškátového mletého ořechu
Ze surovin (bez ořechů a ovoce) zadělám vláčné těsto, přidám ořechy a ovoce a nechám kynout 1 hodinu.
Vytvořím bochánky (vyšlo mi jich 12 ks), dám do pekáče na vymazaný papír a nechám kynout 30 minut.
Potřu vejcem.
Peču 15 – 20 minut, podle trouby při 170 – 180 st.
Já raději zkusím špejlí propečení.
Horké buchtičky potřu směsí – 50 g medu, 100 g meruňkové marmelády a 1 dl rumu.
Pekla Helenka Vojtová a připsala: U nás to mělo úspěch, není to přeslazená buchta, koření je jen na vylepšenou.
Dobrou chuť!
Buchtičky se mi líbí, na to množství je docela málo cukru a to mi vyhovuje a upečené buchtičky potřít směsí medu marmelády a rumíku, to bude dobrota. Helenka dobře upekla. 🙂
Líbí, zkusím. Jen vynechám ten med…
Já ho vynchechám taky, ale rum em šetřit nebudu! Půl deci za med, deci za mamreládu a místo deci rumu v recpectu dám dvakrát po půl deci.- nic se nemá přihnánět, že jo?
A chyba veliká! Zapmoněla jsem pichválit! Helenko, za 1⭐⭐⭐⭐⭐
Teda , to je zase asi dobrota !
Proč jen proč taky moc neholduju medu ?
A mám od Veverky domácí .
Jo, to jsou dobrý bochánky. A mám pocit, že jsou velikonoční, nebo mají prostě nějaký křesťanský původ. Angláni na ně totiž dělají ještě křížek z citronovo-vanilkové polevy. Pěkně přes celou buchtu. Myslím že jsem je viděla u Valentina Warnera…
A pokud jde o mě, já se medu nebránim, měnit za rum ho nebudu, ale podle Úsměvčina postupu klidně vyměním část podmáslí za rum…
Helenka za jedna!
A jóóó! Pořád přemýšlím, co mi to připomíná. Ty jsi na to, Lucko, kápla. Už několikrát jsem si říkala, že zkusím. A teď mě ponoukla ještě Helenka.
jo,vypadá to jako minimazance….k meltě to bude moooc dobrý…..
Helenko, už od pohledu jsou lákavě kypré a voňavé. Moc hezký recept, díky.
Buchtičky vypadají hezky kypré, nebudou moc sladké , tudíž pro mne vhodné. Potřela bych medem s rumem bez marmelády, nebo marmelády a medu trošičku, rum sladké přebije? To se musí vyzkoušet 😉😋😷