(2148) Ředkvičková pomazánka

Mnoho-li ředkviček
2 paloučky nebo jeden tvaroh
2 lžíce pomazánkového másla
pepř
sůl
Ředkvičky omyjeme, zbavíme ocásků a listů a nastrouháme na hrubém struhadle.
Osolíme, opepříme, přidáme palouček nebo tvaroh a máslo a dobře promícháme.

Ozdobné tvary nejsou vykrajovány speciálním nástrojem, i když prý se dá takový koupit a je hodně podobný škrabce na brambory.
Vytvářím je pouze ostrým nožem. Ředkvičku si vyberu hodně kulatou a pravidelnou, držím ji svisle a po jejím obvodu zapichuji nůž střídavě nakloněný vlevo a vpravo (výkroje tvaru V), dokud se ředkvička nerozpadne na dvě zubaté poloviny. Toť vše. Jde to docela rychle.

Ředkvičky z vlastního foliovníku zpracovává Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (2148) Ředkvičková pomazánka

  1. sharka.68 napsal:

    a co ten salám???? 😉 poličan nebo vysočina?

  2. adela.adale napsal:

    Pokud to někdo nezná – k účelům „pomazánkovým“, ale i jen tak nebo na brambory si vyrábím domácí Lučinu (jogurt smíchaný se smetanou či šlehačkou, případně se zakysankou, překapaný přes plátýnko či papírovou utěrku na cedníku – já mám na to od Tesc. přímo určený cedník s mísou a víkem). Syrovátka je dobrá jen tak vypít, nebo přidat do chleba, rohlíků. Vydrží to v lednici určitě týden, a chutná to i našim dvojčátkům – dcera to pro ně přímo vyžaduje.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Technická – nepustí ty ředkvičky moc vody? Já je vždycky osolím, nechám vypotit a trochu ždímnu (juj, to je správnej patvar!).

  4. Inka napsal:

    Ředkve a ředkvičky též používám jako salát, buď s majonézou, nebo zakysankou.
    Domácí čerstvý sýr ze dvou velkých jogurtů a jedné velké zakysanky není sice dietní, ale velice jedlý.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..