Nechcete už zase brambory? Zkuste místo nich kedluben:
4 větší kedlubny (já použila jednu Gigant)
kousek másla,
olej, sůl, špetka grilovacího koření
ajvar
Pekáč vymažte kouskem másla nebo olejem. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 1 – 1,5 cm. Zakápněte olejem a lehce posypte oblíbeným kořením. Pečte asi 30 minut doměkka.
Klobásku stočte do kroužku, zpevněte špejlí a klasicky na oleji opečte do růžova.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Ty mi dáváš! Na vinnou už mám chuť několik dní! Jen odmítám průmyslově balenou a rovněž odmítám v tomhle počasí jezdit do masny, potažmo kamkoli. Obloukem se vracím k „cacíkům“. Na moje chutě je to více než dostatečná náplast…
Já ráda provokuji, ale klobáska byla koupená, kupuju je v masně v Sázavě (Masna Třebovle) a mají ji tam opravdu výbornou. A na rozdíl od jiných, i když ji dám zamrazit, tak po rozmrazení nepraská a není plná vody.
Ty nebýt tak užitečná, tak bych tě bacila 🙂 🙂 Kdyby to jen trochu šlo, budeš posílat i vůně, viď? Jestli se do tý masny nakonec vydám, poženu tě k zvodpovědnosti za můj úžeh!
Bohužel to můj počítač neumí, jinak bych to specielně v tvém případě použila???
Vinnou klobásu miluju. Ovšem v létě? Tak to bych asi neriskovala. To si nedám ani saláty jako přílohu…… někdy z kraje července jsem dostala hříšnou chuť na bramborový salát a řízek, tak jsem si to prostě dala. No a pak jsem skoro 2 dny nevyjela, zato váha se snížila cca o 2 kg a zadní partie byla delší dobu zdobena vysezeným kruhem.
Mám jí ráda i smaženou v trojobalu nebo kousky klobásky napíchané jako špízy a proložené zeleninkou a kousky další klobásky. Také vymačkaný obsah smíchám s trochou v mléce namočené housky (jenom maličko), přidám vejce a koření a vytvořím karbanátky nebo náplň třeba do vydlabané malé cukety. Mňáááááám. I k tomu ty tzatziki jsou fantastické. Lze i jako smažené karbanátky v trojobalu nebo bez něj.
Kedlubny mi nikdy nechutnaly, takže toto zkoušet určitě nebudu. Kedlubny ani ředkvičky nejím. Ani nevím proč. Prostě mi to nechutná.
Já mám dokonce někde recept na domácí vinnou. Tu dělá kamarádka a je vynikající.
Na Proženy jsu ovocné knedlíky ze 3 surovin – ale ať počítám jak počítám -ovoce, krupička, tvaroh – kde mají máslo a cukr? A to už je 5 a ani o jednu méně…
A nával v diskusi. Stejně jako u květákového nákypu…
Nebudeš mě mít ráda, ale gratinování je zapékaní pod něčím – pod sýrem, bešamelem…
Slovo gratinování vzniklo z francouzského gratter (seškrabovat, škrábat), protože gratinované pokrmy, resp. přípečky se vyškrabávají z pekáčku…. A tyhle kedlubny se určitě nevyškrabávají ?
Podle kuchařky Mistr Vrabec je gratinování jakékoliv zapékání, ať už pod něčím, nebo samostatně.
Kedlubny miluju a vyzkouším a napadá mě, co kdyby se naskládaly na sebe, zalily smetanou a daly zapéct jako brambory?