(2161) Sušené topinambury

čerstvé topinambury

Mohou být i odřezky a malé nedorostlé, které by se jinak nedaly oloupat a zpracovat.
Topinambury důkladně umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle (jako  na bramborák), vymačkáme z nich šťávu (tu lze vypít, má velký obsah inulinu, který snižuje hladinu cukru), a rozprostřeme je na jednotlivá plata domácí sušičky nebo na plech na čistý pečící papír.
Sušíme nejprve nižší teplotou, po zaschnutí teplotu zvýšíme (v sušičce stupeň 2, poté stupeň 3).
Usušené topinambury uskladníme ve sklenici nebo v látkovém či PVC sáčku.
Používáme do mletých mas, do müssli apod. viz následující recept.
Vlastní fantazii se meze nekladou.

Recept mi poskytla Renata Křížová, od které mám i topinambury.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (2161) Sušené topinambury

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Zajímalo by mě, jestli si reinkarnovaný topinambur zachovává své nadýmavé schopnosti.

  2. Imelda napsal:

    Nerada to píšu, topinambury nám na zahradě narostly, ale já je nemůžu.
    Ani dceři to nedělá dobře. Vím, že pomáhají proti cukrovce
    kterou s mužem máme, ale nedá se to.

  3. Imelda napsal:

    Kýbl jsme jich už zlikvidovali. Když se každý rok nerozsadí dál od sebe, vyrostou malé drobné. Ještě by se nějaké na zahradě našli, ale budou to jen malé hlízy. Zbavit se topinambur na zahradě je velmi obtížné. Bydlím v Moravském Krasu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..