čerstvé topinambury
Mohou být i odřezky a malé nedorostlé, které by se jinak nedaly oloupat a zpracovat.
Topinambury důkladně umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle (jako na bramborák), vymačkáme z nich šťávu (tu lze vypít, má velký obsah inulinu, který snižuje hladinu cukru), a rozprostřeme je na jednotlivá plata domácí sušičky nebo na plech na čistý pečící papír.
Sušíme nejprve nižší teplotou, po zaschnutí teplotu zvýšíme (v sušičce stupeň 2, poté stupeň 3).
Usušené topinambury uskladníme ve sklenici nebo v látkovém či PVC sáčku.
Používáme do mletých mas, do müssli apod. viz následující recept.
Vlastní fantazii se meze nekladou.
Recept mi poskytla Renata Křížová, od které mám i topinambury.
Zajímalo by mě, jestli si reinkarnovaný topinambur zachovává své nadýmavé schopnosti.
Kupodivu mi připadalo, že ani ne. A to jsem na nadýmání docela citlivá.
Nerada to píšu, topinambury nám na zahradě narostly, ale já je nemůžu.
Ani dceři to nedělá dobře. Vím, že pomáhají proti cukrovce
kterou s mužem máme, ale nedá se to.
Někdo je nesnáší (ony opravdu dost nadýmají) Za to se neomlouvej. Jen otázka – co s nimi tedy děláš? pokud by ses jich chtěla zbyvit, já je klidně odkoupím. Pokud nejsi moc daleko, nebo bych měla někam okolo cxestu.
Kýbl jsme jich už zlikvidovali. Když se každý rok nerozsadí dál od sebe, vyrostou malé drobné. Ještě by se nějaké na zahradě našli, ale budou to jen malé hlízy. Zbavit se topinambur na zahradě je velmi obtížné. Bydlím v Moravském Krasu.
Tak to je trochu z ruky, jedině, kdybychom jeli k bráchům do Holešova, tak cestou