(2164) Jerky – sušené maso, pochoutka (nejen) pro pejska

500 g falešné svíčkové (váleček)
3 lžíce worcesterské omáčky
3 lžíce sójové omáčky
1 lžička mleté sladké papriky
2 stroužky česneku
1/2 lžičky pepře
1 lžička soli

Z masa vyberte takové, které obsahuje jen málo šlach a tuku –  libové zadní hovězí, rump steak, flank steak nebo třeba svíčkovou, i když té je na sušené  škoda. Já dala falešnou svíčkovou (váleček). Z vepřového se hodí pečeně a panenka, z krůty prsa. Pokud jerky sníte do 2 týdnů, použijte klidně obyčejnou sůl, pokud ho plánujete skladovat déle nebo chcete mít jistotu ochrany před botulismem, kupte si v drogerii za pár korun řeznickou sůl Praganda.
Maso očistěte od blan a tuku, pokrájejte na asi 5 cm dlouhé špalíky a dejte alespoň na hodinu zmrazit, bude se pak výrazně lépe krájet.
Když maso nejdřív zamrazíte, půjde vám mnohem lépe krájet natenko
Ostrým nožem ho pak kolmo na vlákna pokrájejte na 2–5 mm tlusté plátky. Čím silnější plátky, tím delší bude doba sušení, a to exponenciálně. Přidejte sůl, papriku, pepř, sójovou omáčku a worcester.
Přidejte koření a suroviny na marinádu
Maso pořádně promíchejte i s prolisovaným česnekem a nechte do druhého dne marinovat.
A maso pořádně propracujte, aby se marináda dostala ke každému plátku
Druhý den plátky rozložte na plata sušičky tak, aby se nepřekrývaly.
A můžete dát sušit. Co se týče teploty, nejlepší je sušit déle na nízkou teplotu, ale kvůli možnému výskytu mikroorganismů doporučuji nejprve sušit 2 hodiny na 70 °C a až poté teplotu snížit na 50–55 °C a maso dosušit tak. Doba sušení záleží na tloušťce masa i typu sušičky
Maso jsem sušila v sušičce, protože to je rychlejší než v troubě,

Teď už nezbývá, než nechat maso vychladnout a dobře ho ukrýt – snadno se totiž může stát, že zmizí dřív, než ho stihnete zabalit jako zpestření svačinky na výlet. Skladujte v uzavřené dóze, v lednici vám tak vydrží až měsíc. Pokud máte vakuovačku, pak ještě déle.

Tady pozor, okolo usušeného masa se často pohybují záškodníci, kteří mají vinu na jeho záhadném zmizení!

Jerky poslouží jako skvělá sváča plná proteinů na výlety, ale i jako prima slaný snack
Další možnosti ochucení: S marinádou experimentujte dle své chuti, skvělá je uzená paprika, chilli, čerstvý i mletý zázvor, hnědý cukr nebo třeba koření pěti vůní či skořice pro Asií šmrncnutou příchuť.
Pozor na sůl: Sušené maso sice neobsahuje téměř žádné tuky a sacharidy, ale i tak si hlídejte jeho příjem – obsahuje hodně soli.
Toliko recept.

Pozn: měla jsem plátečky z hovězího válečku (podle receptu) a několik plátečků z telecí kýty.
Nevím, co sušili na PŽ, ale jejich maso bylo podstatně světlejší po usušení než se povedlo mně.
Při druhém sušení jsem zpracovala odřezky i s větším množstvím blan, to co bych normálně dala našemu Kešu syrové. A mohu vám sdělit jeho postřeh – HAF, HAF………  Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (2164) Jerky – sušené maso, pochoutka (nejen) pro pejska

  1. sharka.68 napsal:

    pokud ho chcete uchovat déle, nevyhazujte ty pytlíčky se silikagelem, co se přidávaj do suš.potravin…a přidejte je…
    na Beaveru nosej sušený maso naši Apači a velice dobrý,vytáhnu z nich recept….. nejlepší měli kluci horolezečtí,ti ho sebou nosili , když jsme ještě netušili,jak se to sušení rozmůže… a jinak klasický jerky je rozmělněný a následně nakořeněný a suší se v plackách, co se následně krájí…..polosuché , na konzistenci a konzumaci je to poznat… já radši žvejkavý krájený maso….
    jo a sůl moc nedávají,on ten worchester a sojovka, jsou slaný dost….
    ochutnala jsem sušený kuře,krůtu,kachnu, prasátko i hovězí a ryby…vede hovězí …

    kočkám občas jako mňamku koupím kuřecí,sušený mrazem…mají to za odměnu…jedna z koček si to chodí máčet 😀

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Já mám ráda med a chilli – to by Dex nemohl. Občas mu kupuju ty psí – bez soli a koření.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jerky zase tak moc nejíme, ale …. máme kamaráda, který je pravidelně připravuje a rozdává, tož to nemusíme řešit.
    Osobně bych tam dala sůl a ne sojovku, papriku a worčestrovku. Ale každého věc, nám to chutná čisté.

  4. IvaC napsal:

    Já jsem to ještě nejedla nikdy,nevím proč bych si to dělala.A to jsem masožrout.Asi bych se bála,že to maso se zkazí a budu ho muset vyhodit…..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..