4 vejce
1/2 l mléka
1/2 hrnku oleje
1 hrnek cukru
250 g ořechů mletých
1 prášek do pečiva
1 lžíce rumu
polohrubá mouka dle potřeby
Poleva:
šťáva ze dvou pomerančů nebo pomerančový sirup
cukr moučka
lžička rumu
Smícháme na hustší kašovitou hmotu, kterou chvíli šleháme skoro do pěny.
Do polohrubé mouky (1 hrnek) si v misce rozmícháme prášek do pečiva.
Ve větší míse smícháme olej, mléko, ořechy, vejce a cukr.
Poté pomalu přidáváme mouku nejprve s práškem do pečiva, případně přidáme ještě trochu tak, aby konzistence těsta byla asi jako na lívance.
Na plech položíme pečící papír, a na něj nalijeme těsto, které rozprostřeme rovnoměrně na celou plochu.
Pečeme cca 15 minut, až se těsto nelepí na špejli ani uprostřed plechu.
Necháme vychladnout, opatrně převrátíme na vál nebo velký tác, stáhneme pečící pepír a na povrch naneseme polevu. Pokud se nám zdá řidší, posypeme ji ještě pomocí malého sítka cukrem moučkou.
Pozn: do těsta nebo do polevy je možné přidat lžíci rumu.
Pro vnoučata pekla Jana Macůrková
Tyhle dva recepty jsem měla nachystané na určitý čas. A najednou jsem zjistila, že mi je Bramboračka uveřejnila v naprosto jiný čas. Takže to Pavel začal řešit. A byste věděli, jak mi vysvětloval, co se děje: „No víš, vem to tak, že nám na Bramboračce řádí malý zelený trpaslík. Tak jsem požádal Webzdarma, aby ho vyměnili za toho správného malého zeleného trpaslíka“….
Jó trpaslíci, to jsou zákeřný potvory.
Prtaslíci taky!!
Jo, trpaslíci, to jsou …. mazlíci (původně mě napadl jiný slovní základ, ale nerada bych vyfásla lekci slušných mravů :-)).