(2192) Pohanková kaše

1 hrnek loupané pohanky
1,5 hrnku vody nebo mléka

máslo
cukr moučka
skořice nebo kakao

nebo
cibulka
máslo
sůl
Pohanku namočíme nejlépe na noc do vlažné vody. Ocedíme.
Vaříme cca 30 minut, až je pohanka měkká.
Na sladkou variantu vaříme v mléce, poté osladíme, posypeme kakaem a polijeme máslem.
Vaříme-li v mléce, je nutné míchat a míchat a míchat. Ráda se podobně jako kaše rýžová,  připaluje.
Na slano vaříme ve vodě, polijeme cibulkou osmaženou na oleji nebo másle.
Pozn:
Pokud máte raději kaše jemnější, vysypte pohanku na vál a přejeďte ji několikrát válečkem na nudle. V Polsku prodávají pohanku pod názvem Kaša grzyzankova  v krabičce, kde jsou 4 varné sáčky podobně jako u nás rýže.

Vyzkoušela Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: (2192) Pohanková kaše

  1. Imelda napsal:

    To může být dobrý ta pohanka ve varných sáčcích.
    U nás děláme pohanku jen naslano, podobně jako rizoto. Osmažená cibulka, přidat pohanku, orestovat, pak přidat pokrájenou papriku, třeba cuketu, sůl, pepř a zalít vodou. Uvařit doměkka. K tomu párek, nebo vařené vajíčko.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..