1 hrnek loupané pohanky
1,5 hrnku vody nebo mléka
máslo
cukr moučka
skořice nebo kakao
nebo
cibulka
máslo
sůl
Pohanku namočíme nejlépe na noc do vlažné vody. Ocedíme.
Vaříme cca 30 minut, až je pohanka měkká.
Na sladkou variantu vaříme v mléce, poté osladíme, posypeme kakaem a polijeme máslem.
Vaříme-li v mléce, je nutné míchat a míchat a míchat. Ráda se podobně jako kaše rýžová, připaluje.
Na slano vaříme ve vodě, polijeme cibulkou osmaženou na oleji nebo másle.
Pozn:
Pokud máte raději kaše jemnější, vysypte pohanku na vál a přejeďte ji několikrát válečkem na nudle. V Polsku prodávají pohanku pod názvem Kaša grzyzankova v krabičce, kde jsou 4 varné sáčky podobně jako u nás rýže.
Vyzkoušela Jana Macůrková
To může být dobrý ta pohanka ve varných sáčcích.
U nás děláme pohanku jen naslano, podobně jako rizoto. Osmažená cibulka, přidat pohanku, orestovat, pak přidat pokrájenou papriku, třeba cuketu, sůl, pepř a zalít vodou. Uvařit doměkka. K tomu párek, nebo vařené vajíčko.
Já ty sáčky koupila doslova omylem. Podle popisu to na mne dělalo dojem, že to bude spíš nějaká instatntí kaše. A ony na mne koukaly 4 ptlíky a já koukala jak žaba z kyšky.
Ještě jsem zapomněla strouhaný česnek, případně nastrouhaný zázvor.
Pokud by ta pohanka byla spíš jako instantní kaše, tak nevím.
Jídla na sladko moc nemusím.
Já si takové kaše většinou sypu na snídani do jogurtu. Takže jsem to kupovala právě pro tohle použití. Výsledek byl ovšem příjemným překvapením.