Kuřecí řízky prsní nebo
vepřové plátky z kýty nebo krkovice
pepř
sůl
náplň: mleté maso, žampiony,
natvrdo uvařená vejce,
proužky uzeného masa,
zelenina, jak kdo má rád….
Formu na tzv. srnčí hřbet vyložíme pečícím papírem, který jsme namočili, aby byl poddajnější, papír musí přesahovat cca 10 cm na každé straně.
Naklepané tenčí plátky masa pokládáme vedle sebe tak, aby přečnívaly přes okraj a aby se překrývaly. Do vzniklého „žlabu“ vložíme náplň a celou roládu pečlivě uzavřeme.
Jeden okraj papíru zasuneme pod roládu do srnčího hřbetu, aby se neotvírala. Druhým papírem ji zajistíme.
Ještě můžeme propíchnout oba papíry 2 – 3 párátky.
Podlijeme několika lžícemi vody a pečeme až je maso měkké.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Takhle jsem to kdysi také dělávala. Ale když z kuřecího, tak místo pečicího papíru jsem dávala plátky prorostlé slaniny, pak na to ta naklepaná kuřecí prsíčka, aby maso bylo vláčnější. A ostatní potom podle libosti – třeba jsem plnila fáší z mletého, do ní klasickou náplň jako na španělské ptáčky – okurka, vejce, klobáska, kousky cibule, česnek, nakládané žampiony nebo houby. Zavinout a domotat tím slaninkovým kabátkem. Nebo jsem na velmi řídko usmažila vejce a dala vrstvu té směsi + další přísady (vejce natvrdo jsem už samozřejmě vynechala) takže okurka, cibulka a hlavně sýr. Bylo to také vynikající. Pokud jsem roládu připravovala z krkovičky, tak tu jsem rozklepala opravdu na tenký plátek a plnila mletou fáší se žampiony, na drobné kostičky sekanou kyselou okurkou, paprikou, cibulkou, sekanými olivami, posekaným natvrdo vařeným vajíčkem – vše hlavně kvůli mozaice. Celé se to zabalilo a upeklo. Pečicí papír jsem tehdy neznala, tak jsem to dělala jen v té formě a přikryté alobalem.
Desetkrát ano, maso kuřecí, plátky z vepřové krkovičky, kýty nebo i z pěkného svalu z plecka, ani hovězí plátky nejsou špatné, jen se musí péct pomaleji a dlouho. Náplně mohou být pokaždé jiné (podle fantazie a v neposlední řadě i podle obsahu ledničky), ale vždycky je to skvělé. Jen místo formy na srnčí hřbet, kterou mám dost nízkou, používám tu na biskupský chlebíček a nemám pak problém nacpat do rolády všechno, co jsem si ve své žravosti usmyslela. A když se mi nechce patlat na mikroténu roládu z mletého masa, udělám ji ve formě také. Jediné minus je, že se neudělá krásně červený voňavý výpek. Velké plus je zase to, že mohu do náplně dát sýr, který si mi při pečení volně na pekáči přes sebelepší zavinutí vždycky najde cestu ven. 🙂 Přeji všem kuchatkám hezký den a ať tvoříte cokoliv, ať se dílo zdaří.
Já ji dělám hlavně, když potřebuji něco ke studené večeři, takže ten výpek mi ani tak nevadí, že není, nebo je ho málo. Roládu nechám vystydnout, nakrájím, přidám zeleninu a měkký chleba a bando, žerte….
Jani, u nás se s tím zaplácne oběd i večeře, s přihlédnutím k rozměrům mého výtvoru by bylo nelidské to zbouchnout naráz. 🙂 A s tou šťávou si poradím, když peču kuře nebo vepřové, šťávy udělám hodně, a co zbyde, dám do mrazáku….
Teď jsem po hodně dlouhé době jukla na PŽ. Recept na výpečky ze sójových kostek co prý nejsou k rozeznání od vepřového.Ta diskuze se tam docela rozjela a je fakt výživná.
Mně už se konečně začala zobrazovat diskuse na PŽ a čím víc to sleduji, tím víc jsem spokojená, že jsem dala dohromady Bramboračku, kde to není ani vulgární, ani odosobněné a veškerá komunikace je na úrovni a k věci.
Z nedostatku času jsem vytvořila kuskus, nasekala do něj cibulku, ta se tak akorát při chladnutí kuskusu proteplila a přidala jsem k tomu rajčatovou ochucenou omáčku z Lidlu. Kousek sýra – nemám strouhaný trvale, tak jsem dala plátek a „zapekla“ v misce v mikrovlnce, kterou teda moc nemusím, ale občas se hodí. Bylo to skvělé. Ťapík vyčistil misku dočista dočista a tvářil se také docela spokojeně.
Já bych, bohužel, s kuskusem, bulgurem, ovesnými vločkami a čímkoliv, co se jen šmrnclo kolem tvarohu, neuspěla. 🙁 Byla čočka na kyselo, naše jezevčická čuba dostala aspoň malý „okošt“ a vycídila misku, že ji snad ani nemusím vymýt. 🙂
Kuskus, bulgur, ovesné vločky – co to má společného s tvarohem?????
Já to pochopila jako výčetku: Kuskus, bulgur, vločky a navíc ještě tvaroh… 🙂
Moji nejedí kuskus. Netušim proč, když bulgur jo.
Já si včera dala vařené hovězí bez chleba a s křenem. Kočky taky nic nenamítaly 🙂
Odevzdala jsi jim desátek?
Jo, desátek jsem jim dala a další tři si šlohly samy… .-)
Kdo máte chuť a možnost, mrkněte na PŽ – výpečky bez masa! Neuvěřitelných 18 komentářů a je to docela „výživné“. A recept taky stojí za to. Tedy recept je klasika sojová, ale ten vědecko-srdceryvný úvod protřelé kuchařky…
Jo, dívala jsem se, to je ŠÍLENÉ!!!!!