(2205) Sedminásobná Rumcajsova bramboračka

4-6 menších brambor
1 cibule
2-3 stroužky česneku
celer,
petržel
mrkev
kousek kapusty,
hlávkového zelí
nebo kedlubny
čerstvé nebo sušené houby
3 lžíce oleje, másla či sádla + sůl
lžíce pšeničné celozrnné či amarantové mouky
svazek čerstvých bylinek:
majoránka,
libeček,
celer,
petržel
2 lžičky sušené majoránky
1 lžička kmínu
3 lžíce pohanky lámanky nebo trhaných ječných krup

Do třílitrového hrnce dáme na tuku podusit pokrájené očištěné houby, kmín, pokrájenou cibuli a zeleninu kromé brambor. Pokud máme houby sušené, namočíme je předem alespoň na 1 hodinu, stejně jako ječné krupky. Po chvíli mícháni zaprášíme moukou, osolíme a zalijeme 2 litry vroucí vody. Přidáme podrcený česnek a čerstvé bylinky převázané pevnou bílou nití. Vaříme asi 10 minut, pak přidáme oloupané brambory nakrájené na kostičky, pohanku nebo krupky a vaříme ještě 10 minut. Nakonec nasypeme do polévky sušenou nebo čerstvou majoránku, už nevaříme a odstavíme z ohné. Podáváme jako polévku před hlavním jídlem nebo s chlebem jako lehký obéd či večeři.

Rumcajsovu polévku poslala sharka68, vařila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (2205) Sedminásobná Rumcajsova bramboračka

  1. sharka.68 napsal:

    Tak to je jak píše v knižce pan Čtvrtek – musí v ní stát lžíce….😉..já bych to měla jako hlavní jídlo.. dík, že jsi ji prubla…👍

  2. Imelda napsal:

    To je polévka, jakou miluje ten můj. Dá si klidně 2 talíře a je po obědě.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..