1 sáček křimického zelí
1 kg uzených žeber
1 kg brambor
1 konzerva červených fazolí v tomatě
(uvařené fazole+rajský protlak)
1 cibule
1 lžíce sádla
hladká mouka
4 stroužky česneku
bobkový list,
sůl
(sladká paprika)
V tlakovém hrnci uvařím uzená žebra s česnekem. Obereme maso, vývar uložíme.
Na sádle zpěníme cibulku, přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory, zaprášíme paprikou, přidáme bobkový list a podlijeme vývarem.Vaříme asi 15 minut, přidáme pokrájené zelí a fazole.
Mouku rozmícháme s trochou vody, a polévku zahustíme. Nakonec vložíme maso a ještě asi 10 minut povaříme.
Není nutno, ale lze přidat zakysanou smetanu.
Pozn: fazole mám svoje, uvařila jsem je a vložila do polévky, tím pádem jsem dala rajský protlak.
Z Lobkovické kuchařky čerpala Jana Macůrková
Tak u nás to bude bolehošťský hrnec😉…křimické tu neprodávají…ale dám plechovkový fizule…tohle je ještě drahý jidlo… pamatuju, když jsme 3 dny před vejplatou jedli pytlikovy polivky…opravovali jsme barák….jo, kde ty časy jsou..
Občas se také divím, kde se berou ty názvy jídel. Mám tu jeden recept, kde to má být také nějaká záchrana před bankrotem, ale kdybych na to měla kupovat suroviny, tak zbankrotuju taky….
Lobkoviczové v Křimicích zjevně netuší, jaké suroviny patří do předvýplatní polívky, čili oukropu.
Toho bych se chtěla dožít, že otevřu před vejplatou lednici a almárku a bude tam maso, zelí, brambory, zelenina, koření, luštěniny, ba i sůl! No tak to nebudu vařit polívku, ale vystrojim hostinu.
Naše zásobárny před výplatou poskytujou už jen zdravé a výživné potraviny typu ovesné vločky, žitná mouka, čiroková instantní kaše, kukuřičné lupínky, kýbl oliv, tresčí játra a mrkef.
Ale polívka dobrá. Ráda si jí uvařim. PO VEJPLATĚ. 🙂
😂😂😂 olivy a tresci jatra😃😃😃
Tohle říct před mijí starší dcerou, že někde zbývají tresčí játra, tak by se určitě ráda stěhovala…..
To je to, když po vejplatě jedeš na nákup a koupíš ty věci, který normálně ne, páč jsou drahý. Tedy ty játra kupuju v akcích… No a olivy, když u nás dojdou, znamená to totéž, jako když z Labe vykoukne Hladovej kámen = jsme na suchu. Olivy se u nás dávají do jídla skoro stejně často, jako cibule. Sedmi až devítikorunový sáčky, nebo sušený drcený. Slušný zavařený kupuju ke konkrétním účelům a slušný sušený, to je luxus o který píšu Ježíškovi a abych to měla sichr, tak i Santovi i tóže Marózovi (Neplést si dědušku Maróze s Pavkou Morozovem!!!)
Já to mám s olivami taky tak.
Nikdy nepochopím cenu oliv
Já ryby nejím, ale tresčí játra si tak jendou za rok dám. Naposled jsem koupila, ještě byl Laky. Otevřu pkdvhovku, jen olej a v rožku se krčil kousínek jater. Pejsek se nezlobil..
Pavka by tě udal, za zhýralost a obžerství 😀
Tresčí játra mijim v obchodě obloukem.