4 plátky vepřové krkovičky s kostí
1 bujónová kostka (nejlépe bylinková)
olej
6 stroužků česneku
2 lžíce hrubozrnné hořčice
1 lžička sladké papriky
5 kuliček jalovce
10 kuliček nového koření
1 lžička rozmarýnu
1/2 lžičky kmínu
černý pepř
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce worcestrové omáčky
sůl
jíška
Maso naklepeme a nařízneme okraje.
Do hmoždíře dáme jalovec, rozmarýn, kmín, nové koření a roztlučeme najemno. V kastrůlku rozehřejeme olej, necháme v něm rozpustit bujónovou kostku, přisypeme koření z hmoždíře i to ostatní, rozetřený česnek, worcester, hořčici, sójovou omáčku a dobře promícháme.
Vzniklou pastu natřeme z jedné strany na plátky masa a necháme marinovat.
V kastrole rozehřejeme olej a maso na něm opečeme, nejprve z nepotřené strany. Zalijeme malým množstvím horké vody a dusíme doměkka.
Měkké maso vyjmeme, dolijeme vodu, zahustíme jíškou a dochutíme.
Podáváme s hranolky, bramborem nebo rýží.
Připravila Jana Macůrková
Šmankote, to je pořádná dávka koření, bujónu, pochutin a česneku na 4 plátky masa.
To si uprav podle chuti, já taky asi nedala přesně tolik, kolik jest psáno. Ale bylo to výborné, já měla nachystané ty 4 plátky, jako bych tušila, že se přižene neohlášená návštěva. A krkna zmizela jak pára nad hrncem.
To je tvuj vlastní recept Jano ? Nebo od někoho? Pro začínající – kostku nadrobte nebo nastrouhejte…je to rychlejší..nespali se Vám…🤔
Ne, ale už vůbec netuším, kdejsem m to sebrala. Ale asi od Petra z myslivecké kuchařky. Ae bylo to nad očekávání dobré. Bála jsem se té kombinace hořčice + worchester, ale beru to na milost. Jinak ten bujon nechávám rpzspustit v malém množství vařící vody a přidávám až do skoro horové omáčky. (pokd mám vývar, tak ho samozřejmě nedávám.)
Top recepty. CtrlC – CtrlV, doslova.
Recept prý vznikl úpravou stejnojmenného předpisu z knihy „Vaření v přímém přenosu“. Původní recept uváděl pouhé opečení masa na pánvi, což si „autorka“ vzhledem k charakteru marinády neuměla představit a zvolila metodu dušení.
Taky mam hromadu zkopirovanych receptu, u kterych uz nevim odkud.. 🤣
Pro Haderach – i na těch Top, Vaření, Dobré recepty ap. to odněkud čerpají.
Co to jsou za hranolky ? Ale prosím – jíškou neeee
Doma dělané z brambor.