½ kg tuhého tvarohu,
sůl,
pepř,
celý kmín,
mletá sladká paprika
Jistě si někteří z vás vzpomenou, jak vás velmi zajímalo, co to má vaše babička za podivné homolky v kuchyni na kredenci a trpělivě jste museli čekat, až dozrají, abyste je mohli ochutnat. Zkuste si připomenout tuto atmosféru a připravte si homolky podle tohoto jednoduchého tradičního receptu.
Vezmi půl kila pravého domácího tuhého tvarohu a přidej do něj, podle chuti, sůl, pepř, celý kmín a trochu mleté sladké papriky. Promíchej a z takto ochucené směsi vytvaruj rukama namočenýma ve vlažné vodě asi pěticentimetrové homolky. Homolky dej na plech vyložený pečícím papírem a nech sušit v troubě vyhřáté na čtyřicet stupňů asi čtvrt hodiny. Po vychladnutí je dej na mělký talíř a nech je na větraném místě, přikryté papírovým ubrouskem, asi týden dozrát. Jako příloha stačí měkký chléb s máslem a mléko.
Pozn: já si při tvarování homolek pomohla formičkou na vosí úlky.
Z Historické kuchařky čerpala Jana Macůrková
Jani, gratuluji, zasloužíš si to. 🥂