1 – 2 cibule
2 nastrouhané mrkve
cuketa – oloupaná, zbavená semínek
bílý pepř
máslo, petrželka
smetana, muškátový oříšek – nemusí být
sůl
Velmi jednoduchý postup: zpěníme cibulku a přidáme na strouhanou mrkev a cuketu nakrájenou na kostičky, rychle osmahneme a zalijeme vývarem, nebo vodou se zeleninovým nebo kuřecím bujonem.
Zalévám tak, aby byla cuketa potopená.
Necháme vařit, dokud cuketa úplně nezměkne a pak rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.
Dochutíme bílým pepřem a solí pokud je třeba. Kdo chce může přidat i trošku muškátového oříšku. Já přidávám kousek másla a petrželky. Polévku můžeme nechat tak, případně přilít trošku smetany na zjemnění.
Je to skvělá rychlovka, podáváme samotnou nebo s opečenou houskou, případně s cuketovými bramboráčky, což byla moje včerejší varianta.
Recept poslala: Katlej
Milá Katlejko, v těchhle vedrech bych nad talířem polévky asi umřela, ale je zajímavé, že ty cuketové bramboráčky bych s chutí slupla, i kdyby bylo na teploměru 40! 🙂 Díky za tip, budou hned z kraje týdne.
Já polífku ve vedru můžu a čistě zeleninovou a navíc krémovou často sosám i úplně studenou.
Viděli jste na PŽ tu gulášovku? Mně se ten recept vůbec nelíbil. Já jí neumim takovou, jako je ta echtovní hospodská, tak jí vařim hodně zřídka a to jen tehdy, když zbyde trochu guláše, který nastavuju a doplňuju tak dlouho, až to gulajdu připomíná… , ale protože mám představivost, tak bych za tu na PŽ nehlasovala.
Jano, nemáme ji v plánu na chladné podzimní večery? 🙂
Poblivky hodně budou na podzim, takže na moji gulášovku z mletého a gulášovku z masáků a bedel určitě dojde.
máte pravdu ve vedrech na horkou polévku člověk až tak chuť nemá, ale tuhle si s chutí dáváme k večeři.. když už takové vedro není 🙂 🙂