čerstvé nebo zmrazené jahody
tvaroh
cukr
piškot:
2 vejce
2 lžíce cukru
2 lžíce oleje
půl hrnku polohrubé mouky
Njeprve si upečeme piškot – vejce ušleháme s cukrem, přidáme olej a polohrubou mouku a nalijeme do dortové formy, vyložené pečícím papírem.
Pečeme cca 5 – 8 minut ve vyhřáté troubě.
Necháme vychladnout.
Tvaroh smícháme s cukrem a vyšleháme s rozkrájenými jahodami.
Piškot promažeme tvarohovým krémem. Navrch rozmixujeme jahody, vmícháme do nich zahřátou želatinu, rozpuštěnou ve vodě a necháme v kastrůlku chvíli vychladnout. Poté nalijeme na povrch dortíku a dáme do ledničky ztuhnout.
Pozn: pokud máte v mrazáku jahodovou dřeň, lze použít místo celých jahod.
Pekla Jana Macůrková
Olej do piškotu? Babička mě učila poměr 1 vejce = 1 lžíce cukru = 1 lžíce mouky (ale protože platí „jak velké je středně velké vejce“, pak jsem se naučila, že je lepší vejce zvážit a řídit se poučkou „kolik vajec, tolik mouky a tolik cukru“).
Já zase – 1 vejce, 50 g mouky (polohr) a 50 g cukr krupice..
Někdy do 4 žlouteků 5 Pl vařící vody.. už mlčim
Tu vařící vodu dávám (viz Pětková roláda).
Do piškotu dávám i olej (viz recept Olejová bábovka – nevím, jestli je tady a nechce se mi to hledat). Nevysychá tak rychle a je krásně vláčný. A jak víš, já nevážím.
Asi název piškot není ten správný, u nás se tomu říká lité těsto. A dáváme rozpuštěné máslo.
Tak já znám lité těsto zase trochu jinak: vejce, olej, cukr, mléko nebo šlehačka, mouka, prrdopeč, vše smíchat a nalít na plech (dělám tak obrácenou bublaninu).