uvařené brambory
sterilovaný celer
cibule
olej
ostřejší sladkokyselý nálev
sůl
pepř
Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Celer nakrájený na kostičky uvařte ve sladkokyselém nálevu nebo použijte sterilovaný. Do mísy klaďte vrstvu na plátky nakrájených brambor, posolte, opepřete, pokapejte olejem a pikantním nálevem, posypte nadrobno nakrájenou cibulí a okapaným celerem. Pak klaďte další vrstvu – brambory, sůl, pepř, olej, nálev, cibulka, celer. Nálev má být pikantní, použijte i nálev z celeru. Salát přikryjte a nechte uležet, nejlépe přes noc. Pak jej zamíchejte a podle potřeby dochuťte.
Z PŽ si přepsala Ivanka
Čili se v podstatě dá použít nálev na okurky, ne?
Helen, mi to připomíná ten německý salát , skládající se jen z brambor , červené cibule a teplého sladkokyselého nálevu . Je výborný . Nevím , co tam způsobí ten celer a protože do žádného salátu nepoužívám steril zeleninu , přimlouvám se i tady za vařený celer . Ale nevím no.
Tak ja treba celer rada, ale taky bych ho radsi uvarila, nez dala sterilovany.
Zcela určitě. Já nálev z okurek dávám i když si dělám domácí tatarku z majonézy.
Líp se chytá chuť, nehrozí „překyselení“ jako když dáš jen ocet.
Tento, tzv. dietní, dělávám. A jak píše Hadérka, nálev z okurek je ideální, páč je správně sladkokyselý. Ale nejsu z Moravy, tož musí ostatní napsat. 😉
Já ho nedělám, ale nálev z okurek dávám do nomrálního bramsaltátu a taky když dělám tatarku. Je ideální.👍
Tož píšu 😀. Že sem o takýmto salátu, co živá su, v životě nikdá neslyšéla.
A o té okurkové vodě : dávám , jasně že dávám . Do takového brsalátu , kterému říkám marinovaný. Je tam vařená kořenovka , nakonec trošku mraženého hrášku k ní povařit ( to je pak barvička ). Červená cibulka , okurky i vajíčka. Není majoneza ani tatarka , ani hořčice . Jen ten nálev z okurek a dobrý olej . Dost pepře . Mňam
Stejně jako Lakysa, nedělám ho a nálev z okurek do brsalátu ano.