Recept jsem získala před několika lety na Zahradě Čech ve stánku Jihočeského rybářství:
Kapr, amur nebo jiná ryba
porce nafiletujeme, aby obsahovaly co možná nejméně kostí
Vejce,
česnek, sůl,
mléko, hladká mouka
olej
Porce ryby nasolíme a potřeme česnekem, přičemž česnekem nešetříme.
Z dalších ingrediencí smícháme hladké těstíčko, porce ryby v něm obalíme a smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme s bramborami a zeleninou.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Jani, synchronicita funguje! Ráno jsem vyndala z mrazáku filety z candáta a dumala, jak je udělat. Pak vlezu na Bramboračku a dilema vyřešené – bude po jihočesku! A ať to vezmu „jedním vrzem“, večer si opečeme na ohníčku špekáčky a zítra budou cukeťáky…… 🙂 Díky a hezký den.
Už dlouho mám rybí hlad. Jak jsem se chystala do restoránu na nějakou specialitku, tak jsem cestu do města ve vedru zavrhla. Dneska je celkem přívětivě, ale čekám návštěvu. A tohle je přesně to, co by mě uspokojilo! A to hejno různých rajčat k tomu… No, nedá se nic dělat. I kdyby zítra mělo být 40° ve stínu, vyrazim na sádky. Rozpálíme žulykus a upečem je venku (tedy to těch štyrycet být nesmí).
Když to česnekové těstíčko uděláš hodně husté, tak to půjde i na tom žulykusu. U nás na sádkách už nic nemají, zase až koncem října, a to mívám v mrazáku taky 8 druhů ryb.
Vidíš, lepší bude těm rybákům předem zavolat. A tu rybku tedy zkusím naohňovat i s těstem. Uvažovala jsem o pečení tlustolobýka (to se u nás zas ujalo novoslovo), myslíš že by to šlo i z jeho filet? Není pro to moc tlustý (tedy tučný)? Prostý na oheň je skvělý. Je to takový rybí buřt.
Já jsem dělala amura a ani ten není nijak dietní.
Takže si myslím, že by tak šlo udělat jakoukoliv rybu.
Včera byla u nás ve městě rybářská slavnost a tam prodávali kapra obaleného v mouce a koření. Nemělo to chybu.
To je ryba po mlynářsku, taky na něj dojde.
Ano, je. U nás ho servírovali stylově pod názvem kapr po borovecku (podle rybníků na Borovci- na okraji našeho města).
Já mám připravených ještě asi 15 receptů na úpravu ryb, ale teď momentálně žádné slušné ryby, a výlov na Vavřinči je až poslední víkend v říjnu. Ale dalších receptů mám hafo, teď jsem posílala 14 Haderach, aby měla co dávat v době, kdy budu v nemocnici. A to mi na každý můj přijde minimálně jeden další.
Jejda rybami se to tu jen hemží a já jsem zrovna jak na potvoru na horách ?
Klasického smaženého kapra „vánočního“ v trojobalu ani teplého, natož studeného – to už jsem tu asi i psala. Jedině pečeného na sádle a česneku v troubě. Ale jiné ryby mám moc ráda.
Jednou jsem dostala štiku. Takového štičího puberťáka. Co s ním? Tak pěkně celou štičku vyložit bylinkami, trochu česneku, aby nepřebil to dobré maso, do pekáče, hojnost másla, obložit plátky citronů nebo limetek, malých neloupaných brambůrek a malých rajčátek, navíc podlít velkým panákem koňaku a dát péct. Když se trochu vypékala šťáva, přilila jsem trochu bílého vína. Byla naprosto dokonalá. Jenže štika rozhodně není levná rybka, tak jsem to zkusila s tolstolobikem a celým kusem lososa a bylo to také výborné, jen jsem použila méně másla. A co mám moc ráda je máslová ryba. Občas jí u nás mají, tak jen tak obalit v mouce s paprikou – sladkou a vložit na rozpálené máslo. Máslová ryba je výborná.
Občas jezdím pro jednu firmu do Zásmuk. Tam je podniková prodejna výrobce DIANA, další je např. v Pečkách. Tam lze koupit úžasné rybí saláty, ryby mražené, ryby čerstvé………… Tak jsem se jednou předzásobila. Do svého minimrazáčku jsem si nakoupila, k tomu jsem dostala domácí kuře, kus jehněčího a kančího (od kamarádky) a měla jsem pocit, že jsem pánem světa a vždy je připraveno dát si něco dobrého. Hmmmmm, mrazák se ani nerozloučil poté, co odkráčel do věčných lovišť, tak jsem zamáčkla slzu a slavnostně zase všechno vyhodila. Včetně mrazáku. V poněkud jiném stavu než jsem to tam dávala. Grrrrrrr!
Ty potforo, to to nemůžeš napsat dřív – já to mám do Zásmuk kousek, do Hatí si jezdím pto sýry a luxusní pečivo a tak to vezmu jedním tahem rovnou na Zásmuky. Zase jedna skvělá informace, kde koupit něco dobrého k žrájídlu….