(2264) Pravé italské krémové risotto

150 g rýže Arborio (či něco podobného)
50 ml suchého bílého vína
450 ml vývaru (ideální bude kuřecí nebo hovězí, ale může být i zeleninový)
50 g šalotky
špetka šafránu
50 g másla
100 g parmazánu
sůl (pokud bude potřeba)

Na kousku másla zpěníme cibulku (nesmí být tmavá, to bychom měli základ na guláš), přidáme suchou, neopranou rýži a opět restujeme za stálého míchání. A to je důležité, páč rýže pustí škrob, který potřebujeme, trvá to tak 1 minutu. Je důležité rýži obalit máslem s cibulkou, proto musíme hodně promíchávat. Zalijeme vínem, přihodíme šafrán a mícháme, necháme chvilku, aby se víno odpařilo a postupně zaléváme za stálého míchání vývarem. Nikam od toho neodcházejte, rýže nemůže zůstat suchá, protože by se připálila a mohli byste to celé vyhodit. Celé to trvá cca 20 minut (kromě cibulky, rýže a vína). Rýže musí zůstat „na skus“, pro začínající kuchatky = nesmí být rozvařená. Ve chvíli, kdy už rýže nechce vývar, tak odstavte, dejte zbytek másla a sýr. Popřípadě můžete dochutit solí.

Recept poslala Úsměvka: „Recept je podle Romana Pauluse, jen já neměla šafrán, tak jsem udělala jen „obyčejné“ krémové risotto. Takto, ty hlášky v závorkách jsou moje, ne pana Pauluse.
U tohoto receptu jsou důležité 3 věci – kvalitní italská rýže (je kulatá a škrobovitá), máslo a parmazán. A jak říká pan Paulus, zalijte vínem, které u vaření či jídle popíjíte. Je to vynikající a není potřeba nic jiného. Jako ozdobu jsem dala sušená rajčata, může být bazalka, petrtelka, krevety, zelenina ….. záleží na každém. Ten můj pravil: „Již nikdy si nedám obyčejné rizoto“.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (2264) Pravé italské krémové risotto

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    To je na sobotu – balím a zítra začíná stěhování národů, takže jindy nebudu mít možnost. Neděle bude buď v sobotu večer nebo v neděli dopoledne, až vstanu z mrtvých. 🙂 (Aneb „Jestliže je úterý, musíme být v Belgii“)

  2. BOYE napsal:

    Jednu věc nechápu. Obsahuje to do poslední přísady všechno, co mám ráda. Nedělají se s tím žádné skopičiny, které by mi kroutily palce u nohou, ale přes to je pravé risotto něco, co mě nenadchlo. A kdo mě zná, ví, že to není nedostatkem lásky k rejži. Já jsem rejžofil. Ale když mi dá někdo vybrat mezi dobrým českým a dobrým italským rizotem, volím české. Čímž nemám na mysli tu podivnou směs ze školních jídelen.
    A k šafránu (protože ten doma – narozdíl od rejže – většinou nemáme): Z Řecka mi synek kdysi přivezl několik pytlíků koření. Vzorně popsané (alfabetou) a jen dva měly nějaký anglický dovětek. A na jednom stálo: Like Safron. Bylo toho tolik, že kdyby to byl opravdickej šafrán, tak by ho spláceli ještě vnukové mých vnuků. Jenže se mi nepodařilo zjistit, co to bylo. Ale budete-li v Řecku na trhu, tomu nápisu můžete věřit. No a v našich českokotlinových krajích a zemích moravských a slezských se dá nahradit šafrán sušenými okvětními lístky měsíčku (calendula). Čím oranžovější, tím lepší. A protože mu chybí ta vůně, tak tomu při vaření pomáhám špetičkou muškátového květu a nového koření. Fakt pidišpetkou. On i ten měsíček něco dodá.

  3. kvetula.v napsal:

    Tak já ještě trochu šafránu mám (taky dárek z jižních krajů) , ale u nás je problém s vínem v pokrmech. Bez něj to nikdy to pravé rizoto nebude 😕
    Jen Úsměvčinu chlapovi nevěřím – když bude mít hlad, určo vezme za vděk i obyčejným českým rizotem 😉😁

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..