(2267) Lepiduša

Na kaši
850 g brambor
sůl
220 g polohrubé mouky
trocha mléka (v případě moučných brambor)

Na dokončení
6 lžic švestkových povidel
1/2 lžičky mleté skořice
70 g mletého máku
70 g krupicového cukru
80 g másla

Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a v dobře osolené vodě je uvařte úplně doměkka – klidně je lehce rozvařte.
Než se brambory uvaří, připravte si zbytek. Povidla rozmíchejte s trochou teplé vody a skořice, nesmí být úplně hustá, pak by se špatně roztírala. Mletý mák smíchejte s cukrem.
Máslo rozpusťte a pak ho na mírném plamenu nechte pozvolna probublávat, aby se přepustilo: na povrchu se přestane tvořit pěna, zůstane jen pár kousků krusty, kterou z másla seberte.
Uvařené brambory slijte, v hrnci zasypejte asi 2/3 mouky a rozšťouchejte. Metlou ( ručním mixérem) pak vymíchejte hebkou kaši.Podle potřeby ještě trochu mouky přidejte: hotová kaše je hustá, ale ne příliš, musí se dát snadno rozetřít po talíři. Pokud se vám zdá naopak hodně tuhá přidejte pár lžic mléka. Podle chuti dosolte. Množství mouky se odvíjí od toho, jak moc vodnaté brambory jsou a kolik mouky do sebe poberou, proto ji nesmíte nasypat všechnu naráz.
Polovinu hotové kaše rozetřete na připravené talíře. Vrstvu kaše potřete připravenými povidly, na ně přijde druhá vrstva kaše. Na závěr porci posypte pořádnou dávkou makového cukru a polijte přepuštěným máslem. Lepiduša je hotová!

Vyzkoušela Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (2267) Lepiduša

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Nemám ráda nic bramborového nasladko (asi švestkové knedlíky z br. těsta) a nenávidím škubánky a přesně v téhle podobě nám je dělali ve škole – bramborová hmota, posypaná mákem s cukrem a politá „máslem“ – vykrajovat z toho kousky byla pro kuchařky moc velká práce. Tohle je tedy vylepšené o povidla a skořici, ale v zásadě je to vlastně totéž. Ale zaráží mě jedna věc – ta mouka je v tom vlastně syrová, pokud dobře čtu. Škubánky se propařují, tohle ne?
    Nicméně naservírované to vypadá krásně a určitě to někoho potěší.
    A mimochodem – stažený upravený obrázek vadí a CtrlC>CtrlV z Proženy ne? Když jsem stáhla recept z Makové panenky, alespoň jsem uvedla zdroj … a to jsem ho stejně trochu upravovala.

    • Jana Macůrková napsal:

      Já jsem to jak sis určitě všimla skutečně vařila /byla to porce tak pro regiment) a v textu je tam jedna úprava – to s tím mlékem, jinak by z toho kaše udělat nešla, mám ještě staré brambory a ty jsou hodně suché.
      Mně nevadí stažený obrázek, já mám strach, že se na nás bude někdo vozit. A když je to jídlo, které se dá udělat za pár minut, tak mi to připadá zbytečné.

      • Haderach Kwisatz napsal:

        To nebylo nic proti tobě – jen mi profesionální deformace velí, že nepůvodní text má být odzdrojován – proto sem tady dáváme „Recept poslala…“
        Když je to jídlo, které se dá udělat za pár minut, ale nehodlám ho jíst, tak ho pak mám vyhodit? A ne, nemám na to čas – mám na krku tři domácnosti, nákupy pro další dva lidi, práci na plný úvazek a vedlejšák. Takže ne – přístě tam dám kupičku krupice nebo krabici mlíka (který stejně někde stáhnu, takže v tom není rozdíl).

  2. Francizska napsal:

    Já jako dítě měla ráda škubánky. Naslano. S cibulkou. Už je to dávno, co jsem je dělala. Ale mouka se musela propařit. To v receptu není. Nebude ta mouka syrová? Podle mne ano. A za mne, s mákem, prosím, ne. Ale ten mák, to je můj problém. Nemusím ho. Já na sladké nejsem.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..