(228) Těstovinový salát s rajčátky

Rychlé vaření pro horké letní dny:

1 balíček (400 g) těstovin
(já použila Fussili – vrtule)
100 g šunky
mnoho-li rajčátek
2 lžíce majolky
2 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce oleje
sůl
Těstoviny uvaříme podle návodu, smícháme s 1 lžící oleje, aby se nelepily a necháme skoro vychladnout.
Rajčátka nakrájíme na čtvrtky, šunku na kousky a vše smícháme dohromady. Dosolíme podle chuti.
Můžeme podávat jak teplé, tak dobře vychlazené z ledničky.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (228) Těstovinový salát s rajčátky

  1. raduna.ha napsal:

    Velmi aktuální. U nás sice bez majolky, ale přidám pórek.

  2. Devětapadesátka napsal:

    Jedno z jidel, ktere jsem měla dvakrát – poprvé a naposledy. Studené těstoviny fakt ne.

  3. Jana Macůrková napsal:

    Pro „59“ – tu rozbalenou čekanku, která na světle zezelená a zhořkne, lze velmi rychle vrátit do stavu poživatelného – zabalit do tmavé folie, nebo jen dát do místnosti, kde je tma a za 2 – 3 dny se opět vybělí. Totéž funguje u chřestu.

  4. BOYE napsal:

    Těstoviny můžu v jakékoli podobě (tedy jsou-li správně uvařené) a teplotě. K salátům z nich jsem měla spoustu let velmi chladný vztah. Všichni šíleli, na každý mejdan dorazily alespoň dva a vždycky jsem jen přemýšlela, co na tom kdo vidí. Až cca před rokem – opět kdosi dorazil se salátem na zahradní slavnost- jsem to pochopila: Málokdo ho umí udělat. Tehdy jsem poprvé jedla těstovinový salát, který měl šmrnc a švih a spoustu chutí a vůní. Vzala jsem ho na milost a od té doby ho asi třikrát dělala…
    A protože jsem jednou trávila týden prázdnin hlídáním zvířat v cizím domě s velkou knihovnou, lánem rajčat a zásobou nudlí, živila jsem se výhradně těstovinami s rajčaty a bylinkami. Teplými, studenými i vlažnými. Takže výše uvedený recept pro mě voní nejen použitými surovinami, ale i beatnickou literaturou… Ani jedno se mi nepřejedlo, tak si s Janiným receptem ráda zavzpomínám. 🙂
    A ještě jedno retro: Pamatujete, jak jednou před Vánoci nebyly brambory a ženský dělaly „bramborový salát“ z rýže? Bylo to dost šílený. Základ stejný, jen místo brambor dávaly tu bílou potvoru. Nic moc. Smažený kapr s rejží… My měli brambory svoje, tudíž ten kapr byl v pohodě, ale zkusila jsem to pak na jaře, když se v drbárně u kafe probíraly vychytávky. Už jsem to nikdy neopakovala.

    • francizska1 napsal:

      Boye, to máš pravdu, taky jsem nechápala co na těstovinovém salátu kdo vidí. Potom ho jednou přinesla kamarádka a já zcela změnila názor a pochopila , stejně jako ty, málokdo ho umí. Byl vynikající, vzala jsem si i recept.
      Ten nedostatek brambor si nepamatuji, salát z rýže taky ne. Kdy to bylo?

      • BOYE napsal:

        Brambory: Bylo to před Vánoci – čili krátce po sklizni – a nevím, jestli to bylo celorepublikové, nebo jen pražsko-středočeské a mám dojem že cca v osmdesátém +- dva roky. Už jsem měla páru o zásobování domácnosti, ale vlastní ještě ne… Jo, kdyby ses zeptala, kdy nebyly vložky, tak to vim naprosto přesně, protože jsem s hrůzou očekávala šestinedělí 🙂

  5. kveta.batkova napsal:

    U nás rádi těstovinový salát nastudeno. Těstoviny, rajčata, paprika jakékoliv barvy, salátová okurka, cibule, šunka nebo vařené kuřecí maso, majolka, kysaná smetana, sůl, pepř, trochu oleje – být ani nemusí, trochu hořčice. K tomu bílé pečivo, pivo nebo bílé vínko.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..