(2-3 porce)
300 g jehněčího bez kosti
150 ml rýže basmati
olej
cibule
sušená rajčata cca 70 g
česnek (není nezbytně nutný)
vývar (nejlépe jehněčí) cca 400 ml
rajský protlak
sůl, pepř
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme jehněčí maso pokrájené na drobnější kousky (možno zužitkovat různý ořez) a restujeme, až se maso zatáhne. Přidáme pokrájená sušená rajčata případně drobně posekaný česnek, osolíme, opepříme a ještě chvíli restujeme. Vmícháme opranou a okapanou rýži a zalijeme asi polovinou horkého vývaru. Nemáme-li vývar, použijeme horkou vodu. V tom případě maso víc okořeníme. Pod pokličkou zvolna dusíme, dle potřeby po troškách podléváme, aby ve chvíli, kdy je maso i rýže tak akorát, nezbývala žádná voda. Na závěr přidáme rajský protlak podle chuti (asi 2 lžičky), případně dosolíme a ještě chvíli provaříme. Ihned podáváme sypané strouhaným sýrem.
Může se použít i mladé skopové, v tom případě se maso před přidáním rýže cca 30 minut podusí.
Recept poslala Květoslava: „Na fotce jsou vidět pouze cibulové klíčky, sýr jsem přidala po vyfocení, aby bylo vidět, co to je. Koupila jsem jehněčí kýtu a zavzpomínala na doby, kdy ovečky spásaly zahradu kolem domu. Místo vývaru jsem použila výpek z pečeně z předešlého dne, zředěný horkou vodou. V původním receptu se přidávaly hrozinky, mně to víc chutná se sušenými rajčaty. Dělám na silnostěnné, nepřilnavé (ne teflonové) pánvi s poklicí.“
Květa má maso, Ota se má! Jehněčí jsem tu neviděla, ale posílám dál – zvzůreček sice nepšošlou, ale apsoň pochválej!👍
Zajímavé.Kdysi se u nás dělávalo skopové jehněčí i kozlečí.Babička i máma to vařila na spoustu způsobů.Bylo to vynikající.
Tento recept s rýží ale neznám.Libí se mi.
Když se to trošku jinak okoření, jde to i z vepře nebo kuřete. Nějak jsem na ten recept za ty roky zapomněla a vzpomněla si zase, když jsem koupila v Lidlu tu jehněčí kýtu. Před 17ti lety jsem se skopovým dělala různé skopičiny 😉😎
Já bych si taky dala , kdykoliv . Přiznám se , že dělám celá léta pořád stejně : jen česnek , kmín, bylinky …Letos jsem vyzkoušela na Velikonoce recept Sharky s citrony , trošku jsem to s citronem přehnala , ale to je muj názor . Mládeži to moc chutnalo .
Na tvůj způsob bych si dala , ale musím nějaký kousek uloupit , v 🌎 mají stále. Fakt miluju
Velice dobře to vypadá 👍👍
něco podobnýho jsem jedla v Maroku…. a bylo to moc dobrý….