Palačinky:
0,5 l mléka, 2 vejce
hladká mouka dle potřeby
sůl, olej na smažení
Špenát:
1 mrazený špenátový protlak
2 vejce, 2 dcl mléka
lžíce másla
hladká mouka
strouhanka na případné zahuštění špenátové náplně
česnek, sůl
Z ingrediencí na palačinky smícháme hladké řídké těsto.
Smažíme na malém množství oleje na ploché pánvi, množství vyjde tak na 8 – 10 tenkých palačinek.
Z hladké mouky a másla připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a rozmícháme na hladkou hustší hmotu. Přidáme rozmrazený špenátový protlak, prolisovaný česnek a sůl a za stálého míchání vaříme asi 6 – 8 minut. Vmícháme vejce a ještě asi 5 minut mícháme. Pokud j hmota příliš řídká, přidáme 2 – 3 lžičky strouhanky.
Špenátovou náplň natřeme na palačinky, srolujeme a ještě můžeme nechat v troubě zapéci.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Tohle já můžu, jen místo protlakovaného špenátu používáme listový – buď zamražený nebo čerstvý (spařený). Někdy v kombinaci s anglickou/uzeným.
Jo, palačinky se špenátem můžu, já mám moc ráda listový.
Kamarád to dělával ještě tak, že je pak v pekáčku zalil trochou šlehačky, posypnul sýrem a zapekl.
Ovšem co jsem jednou jedla a měla jsem pocit, že vrhnu byly stejně udělané palačinky, které osoba dotyčná vařivá vložila do pekáčku, nalila na ně 2 pixly drcených rajčat, zasypala nivou a dala zapéct. Ta chuť rajčat se špenátem + nivou mi fakt nesedla.
To už je taková bych řekla trochu přeplácaná varianta – v kuchyni platí, že v jednoduchosti je chuť… Občas když vidím nějaký pořad o vaření v televizi, tak si říkám, proč do toho cpou takové množství surovin a hlavně koření, vždyť se to potom tluče.