(2312) Cihly ze Zruče

Když se na česání švestek sejde parta paní, slečen a dívek určitě se najde alespoň jeden hezký recept. A já koukala jak žaba z kyšky, co že to jsou ty „Cihly ze Zruče“.
800 g hladká mouka
100 g máslo nebo Hera
kostka droždí
100 g cukr kropice
3 dcl mléka

náplň: mletý mák (nebo můžete dát strouhané ořechy) s cukrem
velké půlky švestek, 4 – 6 půlek, co se tam vejde.

1 dl oleje

Zaděláme klasické kynuté těsto, které necháme asi 1/2 hodiny kynout.
Po vykynutí přendáme na vál, rozválíme na sílu asi 1,5 cm a rozdělíme na stejně velké obdélníky. Na ně položíme půlky švestek, posypeme mákem (ořechy) s cukrem a opatrně zabalíme tak, že výsledkem je opravdu cihla.
Každou cihlu potřeme olejem a srovnáme postupně do pekáče nebo hlubšího plechu. Necháme asi 15 minut ještě kynout a potom pečeme do zčervenání, sypeme moučkovým cukrem.

Podle paní ze Zruče pekla Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (2312) Cihly ze Zruče

  1. Jiřina napsal:

    To je fakt cihla, stačí jedna a mám dost. Vypadají moc jedle jak s mákem, ořechy, nebo s kadlátkama. U mne by asi zabodovaly kadlátky. V mládí jsem je nijak nemusela, zato teď je jím pořád. Sice je musím kupovat a neřeším ani cenu. Prostě jak je vidím – koupím. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..