5 -6 kg švestek
1 kg cukru (jsou-li švestky kyselejší)
1 – 2 lžíce rumu
2 g kyseliny sorbové
Švestky vypeckujeme a umeleme na masovém strojku, vaření je potom rychlejší. „Kaši“ přendáme do pomalého hrnce, zapneme na LOW na asi 12 hodin a necháme odpařovat. Míchat celkem netřeba, maximálně tak jednou za dvě až 3 hodiny, kdy už se na povrchu tvoří škraloup.Cukr přidáme až ke konci, stejně tak rum a ještě chviličku povaříme, než se cukr rozpustí.
Uvařená povidla přendáme do sklenic a necháme vychladnout.
Vařila jsem povidla i z mirabelek. Objevili jsme totiž dva veliké keře, kde byly mirabelky větší a šly od pecek. U těch je dobré nejprve rozvařit, (mirabelky pustí hodně šťávy), přecedit přes husté síto (získáte tak vynikající 100% sirup) a teprve potom odpařovat po dobu cca 7 – 9 hodin.
Místo sklenic můžeme použít kyblíčky od 1kg jogurtů. Na povrch povidel v tom případě můžeme položit kolečko celofánu, povidla se nekazí a nechytají plíseň.
Pozn: dlouho jsem odolávala, ale když mi Jitka od vedle povídala, jak její dcera Lenka vaří povidla jen v tomhle hrnci, tak jsem si řekla, máme výročí, proč bych si nekoupila něco pro radost.
Zároveň děkuji sharce68 za poslání celé řady receptů pro pomalý hrnec.
Experimentovala Jana Macůrková
Jestli se nekde dostanu ke svestkam, zkusim jeste jednou ty v troube, uz na to mam sikovnejsi nadobu…
Vůbec neznám pomalý hrnec , prý je z něj dobré měkké masíčko . To by se mohlo vyplatit u hovězího . Ať děláme co děláme , semtam natrefíme na nezměknutelné.
Musím si ten kastroooool vygooglit
Masíčko v něm budu dělat pozítří, tak dám vědět. Jinak jsem si nechala poradit v Janovicích v prodejně,kde kupuji veškerou techniku, koupila jsem si opět značku Sencor. Patří mezi ty středně drahé (viděla jsem od 1299 do až 10x dražších), dala jsem ta něj rovnou trojku. Mě hlavně lákalo to nemíchání a nehlídání. V trubě mám špatné zkušenosti, dělala jsem 2x a 2x jsem přes veškerou snahu připálila.
Jani, recept 863. Nikdy jsem hrnec nepripalila. Fakt to jde. Vařím je takto léta.
A ty más elektrickou nebo plynovou troubu? Já propan butan a prostě to na něm nejde.
Troubu horkovzdušnou , případně parni. V troubě je nedělám. Prvně jsem dělala na elektrické plotýnce, potom přešla na sklokeramický sporák, teď už dlouho indukce. Mám i pomalý hrnec, ale vše dělám na indukci. Jsem s ní maximálně spokojená.Pri vaření po uvedení do varu stáhnu a jdu uklízet, na zahradu .Kontroluji maximálně jednou za půl hodiny. Jani, prodávají i jednoplotynkové. Já to měla na vyzkoušení. Okamžitě jsem šla do indukce. Možná budeš mít trochu problém s nádobím. Já mám na indukci. Ale i staré smaltované nádobí lze použít. Vyzkoušeno. Dvouplotýnky jsem koupila mladým na chatu, chalupu. Jsou nadšení, doma to nemají. A fakt v těch smaltovaných hrncích uvaří.
Pro Francisku: jo, indukce je hezká věc, ale ne, kdy ti v zimě každou chvíli nejde elektřina. To si nevaříš ani to blbý kafe.
Tak na ten (Sencor) jsem si našetřila taky. Navnadila mě kamarádka, která na něj nedá dopustit, ten její jsem si vyzkoušela a šla do toho. Zatím se s tím mým seznamujeme a vypadá to, že si sedneme. Svíčková byla excelentní.
Já mám od Sencoru skoro všechno (mlýnek na maso, roční mixér) a nemůžu si to vynachválit. Je to cenově taková zlatá střední cesta. A doufám, že tu svíčkovu jsi vyfotila poslala Haderach.
Mno, já tyto vymoženosti nekupuju, ad 1 je nemám kam dávat a přerovnávat párkrát za rok celou linku se mi nechce a ad 2 mi přijde drahý provoz. Navíc bych měla strach to nechat bez dozoru (když jsem v kolbence či přes noc). Ale je to věc názoru.
Přeji Ti žádaný dárek k výročí a užívej ho ke spokojenosti. 😉
Zatím použit 3x na povidla a jednou dneska na zeleninu s krůtím masem a zatím spokojenost. Ta spotřeba zase tak velká není, jsuo hrnce s příkonem od 350 W do cca 1 kW.
Pomalý hrnec nemám a ani jsem po něm zatím nezatoužila, všechno pomalé pečení a dušení zvládne trouba. Tím ale netvrdím, že pomalý hrnec není šikovná věcička, jen by pro mě byla asi zbytečná.
Šiškovné to určitě je, ale jà jsem spokojená s pividlovánim v troubě, bez dohledu bych se to bála nechat, a muž kupuje kdejakou s odpištěním hloupost, nemě po a bych to kam dát. Poslední ú!ovek – koupil si mixér a kokteily. Nevím nač, màm tyčový a jsem s ním nadníru sopkojená. Mixér použil zatím jendou a myslím, že naposled. Musel si ho umýt…
Takhle si kdysi koupila známá domácí pekárnu. Ať v ni udělala cokoliv, na spodku to mělo vytržené díry od hnětacích háků a chleba měl tvrdé a tlusté kůrky tak akorát pro hlodavce. Teď ta pekárna je úhledně vložená v krabici na nejvyšší polici v komoře, na kterou ze země nikdo nedosáhne. :-))
Tak pekárnu používám v zimě. Od nás je občas problém dojet někam pro chleba (z jedné strany to je 4 km do kopce a z druhé strany potom domů 4 km z kopce. A při náledí nebo půl metru sněhu to opravdu nejde. Mixér mám starou Eta 010 s mixovací nádobou a hnětací nádobou, používám ale hlavně na strouhání strouhanky a kedlubnového zelí. Vysokou nádobu teď mám na mixování sušených hub na prášek.
Zkus recept 2043, ten se peče opravdu sám.
Já nějak nepřišla na chuť sušenému droždí. Ale teď jsem objevila sušený Žitný kvásek Tak jsem dva zakoupila a vyzkouším, jen co bude nutnost chleba upéct. A to nebude trvat dlouho.
Ani to nezkoušej, neupečeš, je mrtvý. To by sis ho musela dobře rozkrmit a nevím, jestli by ten průmyslový šel.
Pro A.renu: vidíš a přesně stejný je to s tím sušeným doždím. Ty kvasinky jsou taky mrtvý a přesto fungují. Uvidíme, tolik nestálo, aby se to ndalo vyzkušet.
Tak dej vědět, jestli se podařilo.
Já jsem taky nepřítel pekárny . Měla jsem , darovala . Ty cihlovky udusané….
A ještě takové veliké heblo
To těsto je udusané, podle toho jak dáš mléko (vodu), mouku a ostatní suroviny.
Musíš si to vychytat. Já jsem si vozila z Německa přímo směs na tzv: Sussbrot, čili sladký chleba. Bylo to něco jako bochánek z polohrubé mouky. A ten nám moc chutnal, bohužel ho už neseženeš ani v tom Německu.