čerstvé houby
olej nebo sádlo
sůl
Houby pokrájíme na kousky a na oleji nebo sádle je dusíme asi 3/4 hodiny.
Přendáme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 2 x 30 minut.
Otočíme víčkem nahoru a necháme vychladnout.
Pozn: byl to čirý experiment. Majíce více hub, než se vešlo do mrazáku, zkusila jsem tohle. Zatím drží.
Experimentovala Jana Macůrková
Jsi je mela rovnou udelat v sadle, ne?
Ale já tam píšu, na oleji nebo na sádle. A jinak jsi se trefila, jdu tě odhalit jako držitelku 41 000 mety.
Dělávala jsem dětem dušené na sádle – musela se z nich pořádně vydusit voda a sádla dát trochu víc než přímo na jídlo, aby byla nahoře vrstva sádla. Ani jsem nezavařovala a o Vánocích si odváželi 🍄🍄🍄na smaženici. (co dělali s přebytečným sádlem jsem se nikdy nezeptala).😎
Taky to tak podobně dělám, kdysi jsem tak experimentovala, protože jsem nevěděla, co s tím (mrazák není nafukovací) a už to tak zůstalo:
a) krátce povařím v osolené vodě, tak max 5 minut,
zchladím, přecedím a dám do sklenic (+trochu vody, tak 2 lžíce)
b) dusím ve vlastní šťávě s trochou soli – třeba václavky(to pro můj lepší pocit, že je
to konzervant) do požadovaného odpaření vody, po mírném zchladnutí šup do
sklenic
c) dusím na oleji (olivovém) opět do požadovaného zmenšení objemu, většinou tak
dělám žampiony do nudlí, a opět hup do sklenic
Ve všech 3 případech zavařím při 90 -100 tak půl hodiny až hodinu, nějak extra to nehlídám, nikdy to nemělo problém chytnout a nekazí se ani po několika letech.