(2321) Křehký jablečník

500 g hladké mouky
130 g cukru moučka
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
2 vejce
250 g másla
2 lžíce zakysané smetany
1 lžička citronové kůry

Na náplň:
1 kg jablek
1 lžička mleté skořice
1 špetka mletého hřebíčku

Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte vejce, lžičku prášku do pečiva, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, kysanou smetanu a studené máslo nakrájené na kostičky. Rychle vypracujte soudržné hebké těsto, rozdělte jej na poloviny, zabalte do fólie a nechte krátce odpočinout v lednici, postačí 20 minut.

Na náplň nastrouhejte jablka a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Přidejte skořici a mletý hřebíček, případně můžete chuť doladit malým množstvím cukru (dala jsem vanilkový), podle kyselosti jablek a vašich preferencí.

Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Vyválejte polovinu těsta do tvaru obdélníku o výšce asi půl centimetru. Vyválené těsto přeneste  na plech.

Lžící poklaďte  na těsto jablečnou náplň, Druhý plát těsta vyválejte stejným způsobem a přeneste na náplň. Horní těsto lehce propíchejte vidličkou nebo špejlí.

Pečte 25–35 minut, až povrch těsta začne zlátnout. Hotový koláč nechte vychladnout a rozležet alespoň dvě hodiny, nejlépe ale chutná druhý den. Odleželý koláč nakrájejte na kostky a podávejte zlehka posypaný moučkovým cukrem.
Pozn: teplý je opravdu hodně křehký – neodolavše, jedli jsme ho lžičkou…..

Pekla Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (2321) Křehký jablečník

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Já drobivky moc nemusím, takže do toho nejdu … ale nadchnul mě ten přechodník! 🙂

  2. lakysa22 napsal:

    Piřdavše kopčeček zakysanky stane se nedro livým…

  3. Jiřina napsal:

    S jablíčkama je koláč vždycky moc dobrý. Vypadá pěkně, bude voňavý, je těžké počkat až se rozleží. Asi bych ho taky jedla lžičkou. 🙂

  4. kvetula.v napsal:

    Jen mít ta jablíčka – uvidíme co se tu dá koupit, až sadaři sklidí 🤔

  5. IvaC napsal:

    Já ho ráda druhý den,když provlhne,to je pak dobrota…..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..